Hemmelig rapport om Guantanamo-tortur

Alle som har blitt intervjuet om forholdene på Guantanamo-basen gir svært like beskrivelser av behandlingen de er blitt utsatt for, blant annet slag, søvnberøvelse, ekstreme temperaturer og drukningssimulering, såkalt waterboarding.

I en hemmelig rapport konkluderer Røde Kors med at fanger på den amerikanske Guantanamo-basen jevnlig ble utsatt for tortur.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Fem eksemplarer av rapporten ble oversendt CIA og høytstående tjenestemenn i Det hvite hus i 2007, men ble ellers holdt hemmelig. Årsaken til hemmeligholdelsen er Røde Kors’ regler som sier at organisasjonen skal være politisk nøytrale.

I rapporten blir det slått fast at USA behandlet fanger på en «grusom, umenneskelig og nedverdigende» måte, skriver The Washington Post.

Fanger forteller

Rapporten baserer seg på gransking på Guantanamo i 2006 utført av Røde Kors. 14 fanger, som nylig var blitt overført fra fengsler drevet av etterretningsorganisasjonen CIA i utlandet, ble intervjuet av Røde Kors-medarbeiderne.

Alle som én gir de svært like beskrivelser av behandlingen de er blitt utsatt for, blant annet slag, søvnberøvelse, ekstreme temperaturer og drukningssimulering, såkalt waterboarding.

Fangene forteller at de under avhør rutinemessig ble slått, overøst med kaldt vann og kastet i veggen med hodet først.

— Ble slengt i veggen

Mellom avhørene ble de også kledd nakne, bombardert med høy musikk slik at de ikke fikk sove og nektet alt annet enn flytende føde.

— Daglig fikk jeg en lenke rundt halsen, slik at de kunne slenge hodet mitt veggen i avhørsrommet, hevder Tawfiq bin Attash.

Bin Attash sier at han også fikk iskaldt vann helt over seg, for deretter å bli innrullet i plast.

Enkelte fanger skal ha blitt tvunget til å innta stående positur i dagevis, med armene lenket fast over hodet.

Beklager offentliggjøring

Zayn al-Abidin Muhammed Hussein, bedre kjent som abu Zubaida, forteller at han satt fastbundet til en stol i to-tre uker. Han sier også at han mellom avhør ble tvunget til å huke seg sammen og plassert i kistelignende trebokser uten lys og med begrenset lufttilgang.

— Deretter la de et svart tøystykke over hodet mitt og begynte å helle vann over det, slik at jeg ikke fikk puste. De ga meg deretter noen minutter på å komme til hektene, så gjentok de samme prosedyre, sier abu Zubeida når han forteller om den såkalte waterboardingen.

Røde Kors bestrider ikke at rapporten er ekte, men beklager at den har nådd offentligheten.

— Røde Kors har besøkt fanger på Guantanamo siden 2006. Våre funn er del av en konfidensiell dialog, sier talsmann Bernard Barrett.

Ingen kommentar fra CIA

En rekke tidligere rapporter har slått fast at det er blitt benyttet tortur på Guantanamo, men Røde Kors’ rapport er trolig den av rapportene som veier tyngst og den første som benytter ordet «tortur» i en juridisk kontekst.

Det var en professor i journalistikk som fikk tak i et eksemplar, og som offentliggjør deler av det i det kommende nummeret av New York Review of Books.

CIA vil ikke kommentere rapporten offisielt, men en tjenestemann som har lest den, påpeker at det er «terroristene» selv som bringer torturanklagene på bane.

President Barack Obama har allerede gjort det klart at han vil stenge fengselet innen tolv måneder.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. 106 nye er smittet i Stavanger – to inn­lagt på SUS

  2. SV og regjerings­partiene går sammen om strøm­tiltak

  3. Derfor bør du ta jule­handelen på polet før 15. desember

  4. Kommunen har store planer langs Gands­fjorden

  5. Lokalt lag trakk seg – denne gjengen kan juble for opprykk

  6. Stavanger-ordfø­reren: – Situa­sjonen er mer alvor­lig enn vi ønsker