Gasspresset mot Norge øker

EU-land vil ha fortgang i forhandlingene om lavere gasspriser. Jonas Gahr Støre tar sammen med Ursula von der Leyen til orde for mye lavere energipriser.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og EU- kommisjonens president Ursula von der Leyen.
  • NTB-Marie De Rosa og Are Føli
Publisert: Publisert:
Statsminister Jonas Gahr Støre på vei ut av flyet etter å ha landet i Praha, hvor han skal delta på toppmøtet i «The European Political Community». Foto: Are Føli / NTB
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er i Praha torsdag for å møte stats- og regjeringssjefer fra hele Europa.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har sagt at hun er åpen for å innføre et pristak på gass til EU.
Forrige uke besøkte statsministeren gassfeltet Sleipner A. Støre-regjeringen har gjentatte ganger avvist forslaget om et pristak på gass.

– Vi er dypt bekymret over effekten disse prisene har, og vi er enige om at de må reduseres betraktelig, skrev statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen torsdag i en felles uttalelse.

Norge er for tiden den største gassleverandøren til Europa. Flere EU-land har etterlyst et pristak på gass, noe Støre-regjeringen hittil har avvist.

Torsdag ettermiddag skal Støre møte stats- og regjeringssjefer fra hele Europa til et felleseuropeisk toppmøte i Tsjekkias hovedstad Praha.

På agendaen står den alvorlige energikrisen som har oppstått etter at Russland strupte gassleveransene til Europa.

EU-kommisjonen snur

Skyhøye gasspriser har fått flere EU-land til å kreve et pristak, noe EU-kommisjonen så langt ikke har villet etterkomme. Men dagen før Støres avreise til Praha kunngjorde kommisjonsleder Ursula von der Leyen at hun likevel er åpen for ideen.

– Jeg anbefaler å trappe opp forhandlingene med våre pålitelige partnere for å redusere prisen på importert gass av alle typer, skriver von der Leyen i et brev til EU-landene.

Støre-regjeringen etablerte i september en felles arbeidsgruppe med EU som skal se på mulighetene for å gjøre noe med de høye prisene.

EU-landene krever nå at kommisjonen får fortgang i forhandlingene med «partnere» om å «senke importprisen til EU», står det i et lekket notat omtalt av Euractiv. Notatet er en del av forarbeidet til et eget toppmøte EU-landene holder i Praha fredag denne uken.

Støre lover å samarbeide

Støre sier til NTB torsdag at han forstår at spørsmålet om et pristak blir stilt, men at han ikke opplever et målrettet press mot Norge på ett enkelt tiltak.

– Jeg forstår uroen europeiske regjeringer opplever med høye priser, sier han.

– Fra norsk side deler vi vurderingene av dette tiltaket, men stiller spørsmål ved om det kan ha motsatt effekt av det man ønsker. Gass er i dag en knapphetsressurs, og det er viktig at vi ikke kommer med tiltak som fører til økt etterspørsel etter noe det er lite av.

Støre mener Norge kan bidra til å hjelpe Europa gjennom energikrisen på fire måter: sikre så høye gassleveranser som mulig, ivareta sikkerheten på norsk sokkel, tilby langtidskontrakter på gass og få fortgang i fornybarsatsingen.

– Vi samarbeider med Europa for å finne tiltak som kan stabilisere markedene, sier han.

Tyskland: – Astronomiske priser

Tyskland har lenge motsatt seg et pristak på gass, men virker nå å være mer på gli. I et intervju med Neue Osnaubrücker Zeitung denne uken tar den tyske næringsministeren Robert Habeck til orde for å diskutere gassprisen.

– Noen land, til og med vennlige land, mottar i enkelte tilfeller astronomiske priser, sier Habeck i intervjuet.

– Det fører naturlig nok til problemer som vi må snakke om.

Støre minner om at Norges olje- og gassinntekter ikke går inn i statsbudsjettet, men settes av i et pensjonsfond.

– Vi opplever at det er forståelse for at det er slik Norge er organisert.

– Så forteller vi historien om at Norge stiller opp. Vi stiller opp for Ukraina med stor støtte, sier Støre.

Publisert: