Kilde: USA trekker 1000 soldater ut av Syria

USA trekker alle sine soldater ut av Syria, med unntak av 150 som blir værende på al-Tanf-basen i sør, opplyser en amerikansk tjenestemann.

Publisert: Publisert:

Amerikanske og tyrkiske soldater under en felles militærøvelse i forrige måned. Nå har USA varslet at landet trekker nesten alle sine soldater ut av Syria. Foto: USAs hær / AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP

Rundt 1.000 amerikanske soldater som har vært stasjonert nord i Syria, har nå fått ordre om å forlate landet, opplyser kilden.

Tilbaketrekningen skjer som følge av Tyrkias militæroffensiv mot kurdisk milits i Nord-Syria, der tyrkerne vil opprette en sikkerhetssone langs grensa.

Forsvarsminister Mark Esper opplyste søndag at 1.000 amerikanske soldater ville bli trukket ut av grenseområdene og flyttet sørover i Syria, og det er åpenbart disse som nå har fått ordre om å forlate landet helt.

– Vi har iverksatt ordren, sier tjenestemannen.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har presset på for å igangsette en offensiv mot den kurdiske YPG-militsen, som er del av de kurdiske SDF-styrkene nord i Syria. Kurderne har vært USAs allierte i en fem år lang kamp for å bekjempe IS. Tyrkia mener kurderne i Syria samarbeider med kurdiske opprørere i Tyrkia. Den tyrkiske offensiven har til hensikt å skape en buffersone nordøst i Syria.

Erdogan kalte mandag USAs beslutning om å fjerne de rundt 1.000 amerikanske soldatene fra området «en positiv tilnærming».

Trump varslet på sin side at han planlegger «store sanksjoner» mot Tyrkia for å ha gått inn i Syria, men han kritiserte også kurderne, og hevder at de forsøker å dra USA inn i konflikten ved å løslate IS-fanger.

https://docs.google.com/document/d/1-mMZCR43a9HwHnantTBezvf-_oDobsHgTdLqW_zvxkI/edit
Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Nedslående beskjed fra Raja til idretten

  2. Ryfast-bommen: - Fortsatt en utfordrende sak

  3. En oase av de sjeldne. Hageentusiaster valfarter til Tor Gundersens hage.

  4. Sjåføren av denne bilen fikk kjøreforbud

  5. Tre styrepils i 60 knop

  6. Nå har Bryne-karen valgt å legge opp. – Blytungt valg

  1. Syria
  2. USA