Syrerne til valg på ny nasjonalforsamling

Syrere gikk søndag til valg på ny nasjonalforsamling mens landet sliter med sanksjoner og en økonomi i fritt fall etter at mesteparten av landet er gjenerobret.

På dette bildet offentliggjort på den syriske presidentens offisielle Facebook-konto stemmer Bashar al-Assad og kona Asma i et valglokale i hovedstaden Damaskus. Foto: Syrian Presidency via AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:

Over 7.400 valglokaler åpnet tidlig søndag morgen i de regjeringskontrollerte delene av landet, inkludert i områder som inntil nylig var under opprøreres kontroll.

President Bashar al-Assads Baath-parti og hans allierte ventes å ta de fleste av de 250 plassene i nasjonalforsamlingen. Valget er det tredje siden borgerkrigen brøt ut i kjølvannet av massedemonstrasjonene mot president Bashar al-Assads regime i 2011.

Flere konkurrerende lister har fått delta, men det er ingen reell opposisjon, og Baath-partiet ventes å beholde hegemoniet.

Trues av sultkatastrofe

Valget, som ble utsatt fra april på grunn av koronaviruset, skjer på et tidspunkt da syrere flest er opptatt av økende levekostnader.

Landet sliter med å få økonomien i gang etter ni års krig, og under påvirkning av vestlige sanksjoner og et økonomisk sammenbrudd i nabolandet Libanon.

Matvareprisene har økt med 200 prosent det siste året og er nå 20 ganger så høye som før krigen, ifølge Verdens matvareprogram WFP. FN-organisasjonen har advart om at befolkningen trues av en massiv sultkrise i et land der 80 prosent allerede lever i fattigdom.

Millioner får ikke stemme

Millioner av syrere som befinner seg utenfor landets grenser, har ikke stemmerett etter å ha blitt drevet på flukt under krigen som har krevd over 380.000 menneskeliv. Men for første gang siden krigen begynte, vil det være valg i steder som Øst-Ghouta og i den sørlige delen av Idlib.

Etter en rekke offensiver med russisk støtte har regjeringen nå kontroll over 70 prosent av landets territorium.

President Assad og hans kone Asma avla sine stemmer i hovedstaden Damaskus, opplyser presidentens kontor, som publiserte bilder av paret iført munnbind som et smitteverntiltak.

Koronasmitte

Frivillige sto utenfor valglokalene med flygeblader som promoterte deres favorittkandidater, og forsøkte å lokke forbipasserende til å gå inn og stemme.

Blant dem som stemte, var 50-åringen Khaled al-Saleh, som er ansatt i det offentlige.

– Våre krav før, under og etter krigen har alltid dreid seg om økonomien, sier han.

Ifølge myndighetene er bare rundt 500 mennesker koronasmittet og 25 mennesker døde med covid-19 i regjeringskontrollerte områder i Syria. Valgfunksjonærer iført munnbind målte temperaturen på folk som kom inn i valglokalene, og de passet på at folk holdt avstand til hverandre i køen.

I forrige valg i 2016 var valgdeltakelsen på 57 prosent, ifølge myndighetene.

«Farse»

Nasr al-Hariri, en fremtredende representant for opposisjonen i eksil, kaller søndagens valg for en «farse for å danne et skinnparlament som regimet kan bruke til å vedta lover som skal tjene banden som sitter med makten».

Assad kunne tidligere denne måneden markere at han har vært president i 20 år. Det neste presidentvalget er planlagt i 2021, og de som vil stille som kandidat, trenger støtte fra minst 35 parlamentsmedlemmer.

1.658 kandidater stilte til valg søndag, hvorav flere fremtredende forretningsmenn. Valglokalene skulle stenge klokka 18, men åpningstiden kunne bli utvidet med opptil fem timer.

Publisert:
  1. Bashar al-Assad

Mest lest akkurat nå

  1. 58 smittet etter russefester - men likevel ikke sikkert at strenge tiltak fortsetter

  2. 30 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

  3. Kommunen nekter henne å bygge opp igjen hytta etter brann

  4. «Ap og AUF misbruker 22. juli»

  5. «Fuckin transe». «Homo» og «lesbe». Aleksandra har stått i digital mobbing i to år

  6. Ein barnehage i Gjesdal begynte å ringe far først når eit barn blei sjukt. Då skjedde noko uventa