Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel

Iraks forsvarsminister Najah al-Shammari har svensk statsborgerskap og mistenkes for trygdesvindel i Sverige, skriver flere svenske medier.

Publisert: Publisert:

Iraks forsvarsminister Najah al-Shammari, som både har irakisk og svensk statsborgerskap, mistenkes angivelig for trygdesvindel i Sverige. Foto: Foto: AP / NTB scanpix

  • NTB

Tidligere denne uka skrev nettavisen Nyheter Idag , som har forbindelser til partiet Sverigedemokraterna, at al-Shammari har dobbelt statsborgerskap. Han skal ha vært folkeregistrert under et annet navn i en forstad til Stockholm.

Fredag bekrefter det svenske forsvarsdepartementet overfor Svenska Dagbladet at al-Shammari også har svensk statsborgerskap. Han har angivelig hatt status som sykmeldt, og både Nyheter Idag og Expressen skriver at han mistenkes for trygdesvindel.

I 2015 var han mistenkt for bedrageri, og året etter satt han varetektsfengslet i Sverige, ifølge Aftonbladet. Etterforskningene skal ha blitt avsluttet uten at sakene kom for retten.

Anonyme kilder

Ingen av de svenske mediene har fått opplysningene bekreftet fra al-Shammari selv eller hans familie. De viser blant annet til opplysninger fra anonyme kilder og offentlige svenske dokumenter.

I irakiske medier ble imidlertid rykter om det svenske statsborgerskapet omtalt da den tidligere generalen ble foreslått som forsvarsminister i vår. Avisa Bagdad Post hevdet i april at al-Shammari ikke har svensk statsborgerskap.

En ikke navngitt person på Iraks ambassade i Sverige sier til Aftonbladet at det ikke er uvanlig at irakere har flere statsborgerskap.

Demonstranter drept

Al-Shammari skal ha kommet til Sverige i 2011, og han fikk svensk statsborgerskap fire år senere. Offentlige dokumenter viser at han har vært bosatt i en forstad til Stockholm sammen med sin familie.

Opplysninger i svenske medier tyder på at han har vært mye i hjemlandet i perioden han offisielt har bodd i Sverige.

Flere svensk-irakere som Aftonbladet har snakket med, er sterkt kritisk til rollen al-Shammari har hatt under uroen og opptøyene i Irak de siste månedene. De mener forsvarsministeren har det øverste ansvaret for at sikkerhetsstyrkene brutalt har slått ned på protestene.

Flere hundre demonstranter skal ha blitt drept av sikkerhetsstyrker og allierte militsgrupper.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Smitteutbruddet i Haugesund: - Involverer flere hundre mennesker

  2. Ektemannen Artur leter på 11. dagen etter sin kone, Elizbieta

  3. Seilbåt kan bli solgt som hittegods

  4. Gjedebo-millioner til Innovation Dock - starter opp i Sandnes

  5. Tre nye smittetilfeller i Sandnes siste døgn - knyttet til Polen og Hurtigruten

  6. Stavanger-kvinne blir tidenes yngste deltakar i «Mesternes mester»