Trumps kontroversielle benådninger vekker oppsikt

Donald Trump har benådet en rekke straffedømte, blant dem flere hvitsnippforbrytere og en tidligere Illinois-guvernør som sonet en korrupsjonsdom på 14 år.

  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
President Donald Trump snakker med journalister på vei inn i presidentflyet tirsdag.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

I noen tilfeller er straffene blitt forkortet, i andre er dommen blitt lagt vekk. Benådningene kommer to dager før retten skal avgjøre straffeutmålingen i saken mot Trumps tidligere rådgiver Roger Stone.

Samtlige medlemmer av aktoratet i saken mot Stone trakk seg i protest da justisdepartement ville gripe inn og anbefale lavere straff i kjølvannet av at Trump uttrykte misnøye med påstanden om mellom sju og ni års fengsel.

Den tidligere demokratiske guvernøren i Illinois, Rod Blagojevich, ble dømt i en omfattende korrupsjonssak noen måneder etter at han deltok i Trumps TV-show Celebrity Apprentice. Han ble dømt blant annet for å ha forsøkt å selge en utnevnelse til president Barack Obamas tomme plass i Senatet, samt for å ha presset et barnesykehus for penger.

Trump betegnet tirsdag dommen mot Blagojevich som «latterlig».

Skrøt

Den siste ankebehandlingen i saken fant sted i 2018 og det så ut til at 63-åringen ville bli nødt til å sone fram til den planlagte løslatelsen i 2024. Hans kone Patti innledet imidlertid en mediaoffensiv i 2018 der hun oppfordret Trump til å gripe inn.

Hun skrøt av presidenten og sammenlignet korrupsjonssaken mot sin mann med spesialetterforsker Robert Muellers etterforskning av Russlands innblanding i presidentvalget i 2016.

– Ja, vi har omgjort dommen mot Rod Blagojevich, sa Trump til journalister tirsdag, ifølge New York Times.

– Han har sonet åtte år i fengsel, det er lang tid. Han virker som en veldig hyggelig person, kjenner ham ikke, sa presidenten.

Blagojevich var med i Trumps TV-program i 2010, før korrupsjonssaken mot ham kom opp for retten. Da Trump ga ham «sparken» som deltaker, skrøt han av hvordan han kjempet for frifinnelse i kriminalsaken.

– Du har bein i nesa, sa Trump.

Gamblinglisens

Blant de andre som ble benådet tirsdag, var bedrageridømte Edward DeBartolo Jr. Han var tidligere eier av fotballaget San Francisco 49ers.

DeBartolo Jr. var en profilert skikkelse i amerikansk fotball på 80- og 90-tallet og var innblandet i en stor skandale på slutten av 90-tallet.

Han erkjente da straffskyld for å ha unnlatt å melde fra om et lovbrudd, etter at han betalte 400.000 dollar til tidligere Louisiana-guvernør Edwin Edwards i bytte mot en gamblinglisens på en elvebåt. Saken ble avdekket av to aviser i delstaten.

DeBartolo unngikk fengsel i saken, men fikk en bot på 1 million dollar og ble suspendert i et år av ligaen NFL. Episoden avsluttet imidlertid karrieren hans i idretten.

Lang rekke

Tirsdag benådet Trump også New Yorks tidligere politisjef Bernard B. Kerik, som var dømt for skattesvindel og å for å ha løyet til myndighetene. Finansmannen Michael R. Milken som var dømt for investeringsbedrageri, er også benådet.

På lista finnes også teknologigründeren Ariel Friedler, som erkjente straffskyld i å ha gått inn i datasystemer uten tillatelse, Paul Pogue som eier et byggefirma og var dømt for skatteunndragelser, David Safavian som var dømt for å hindre etterforskning av reiser han gjorde mens han var statsansatt, og forfatteren Angela Stanton, som sonet en seks måneder lang husarrest for sin rolle i en sak som handlet om biltyverier.

På spørsmål om han planlegger å benåde sin tidligere rådgiver Roger Stone, svarer den amerikanske presidenten ifølge CBS News at han «ikke har tenkt på det».

– I mellomtiden går han gjennom en prosess. Men jeg mener han er behandlet svært urettferdig.

Stone er kjent skyldig i forsøk på vitnepåvirkning og for å lyve til Kongressen.

Publisert:
  1. Donald Trump
  2. USA

Mest lest akkurat nå

  1. – Man er ganske alene hvis noe går galt

  2. Ingen har så langt dødd av omikron. Forskere lanserer ny teori om hvorfor den sprer seg så raskt

  3. Faren presset haglgeværet mot sønnens panne: - Du skal få første skudd. Moren din det neste

  4. – Strømprisene kan knekke folks økonomi. Regjeringen kan ikke passivt håpe på at det går over.

  5. – Dette er en suksess

  6. Snart skal han hedres. Men hedersgjesten selv klarte ikke å holde sitt høytidelige løfte: Å ikke dø før 11. desember