Trump får støtte fra Republikanernes mektigste i Kongressen

Mitch McConnell er den mektigste republikaneren i senatet. Han støtter Trumps kritikk av valget.
Senatets flertallsleder Mitch McConnell møtte pressen i Louisville forrige uke etter at han sikret seg en sjuende periode som senator fra Kentucky.

Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnell, forsvarer Donald Trump og sier han er i sin fulle rett til å stille spørsmål ved valgresultatet.

  • NTB-AP
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Den mektige republikanerens uttalelser er de første siden Joe Biden lørdag ble utropt til vinner av presidentvalget i USA.

Trump nekter å erkjenne nederlaget, og McConnell sier mandag at president Trump har «100 prosent» rett til å stille spørsmål ved valgresultatet og vurdere juridiske alternativer. Denne prosessen vil fortsette og «komme til en konklusjon».

– Institusjonene våre er bygd for dette, sier McConnell.

- Ekstremt farlig

Både før og etter at demokraten Joe Bidens valgseier ble et faktum, har Trump kommet med udokumenterte påstander om valgfusk. Trump og hans medarbeidere har gått til søksmål en rekke steder i håp om å endre valgresultatene. Så langt har Trumps framstøt i rettsvesenet hatt liten suksess.

Demokratenes senatsleder, Chuck Schumer, raser mot republikanernes benektelse av valgresultatet.

– Det er ekstremt farlig og ekstremt giftig for vårt demokrati. Søksmål kan være gyldige, men de må være basert på bevis og fakta, sier han.

Collins gratulerer med forbehold

Lederen for USAs føderale valgkommisjon, Ellen Weintraub, er blant dem som mener Trump undergraver tilliten til valget og demokratiet i USA.

Hittil har bare få kjente republikanere gratulert Biden med seieren eller offentlig oppfordret Trump til å erkjenne nederlag. Blant disse er senator og Trump-kritiker Mitt Romney og tidligere president George W. Bush.

Senator Susan Collins gratulerte mandag påtroppende president Biden med en «tilsynelatende seier». Hun la imidlertid til at Trump må få sjansen til å utfordre resultatene.

Publisert:

USA-valget

  1. Trump krever at 770 dokumenter hemmeligstemples

  2. Q-tilhengere tror Trump blir president igjen i dag

  3. Trump-allierte granskes etter kongress­opptøyene

  4. Politimann pågrepet etter opptøyene i Washington

  5. Biden: Er lei av Trump

  6. – Heller for mye enn for lite

  1. USA-valget
  2. Joe Biden
  3. Donald Trump