Britene nedgraderer EUs ambassade

LONDON: Brexitavtalen er i hus, men Storbritannia fortsetter de symbolske kampene idet EU-ambassadens status i London nedgraderes.

Boris Johnsons regjering mener at EU rett og slett er en internasjonal organisasjon.
 • Nilas Heinskou
Publisert: Publisert:

De første tre ukene fri fra EUs lenker har vært skuffende for de britene som hadde trodd på løftene om en rask brexit-utgang. Inntil videre har brexitsakene i britiske aviser handlet mest om den markant forminskede og vanskeliggjorte handelen med EU, som – skilsmisse eller ei – er britenes suverent største handelspartner.

Nå har ikke Brexit lenger noe som må forhandles om med EU. Nå er det levd virkelighet på bakgrunn av avtalen Boris Johnson inngikk juledagen.

Men den symbolske kampen for selvstendighet fortsetter uten stopp. Denne uken har de britiske mediene beskrevet hvordan regjeringen har tenkt å nedgradere EU-ambassaden i London til en «internasjonal organisasjon», som vil si at EU-ambassadør João Vale de Almeida ikke får nyte de samme diplomatiske privilegiene som andre ambassadører til London.

Det britiske utenriksdepartementet mener at ambassadøren og de øvrige EU-diplomatene ikke skal ha den statusen og immuniteten som diplomater fra nasjonale ambassader har under Wienerkonvensjonen.

Den britiske regjeringen sier at nedgraderingen bare skyldes at EU er en «internasjonal organisasjon» og ikke en suveren nasjonalstat. Det høres kanskje logisk ut, men den britiske beslutningen skiller seg markant fra praksis. I alle de 142 landene rundt om i verden hvor EU har delegasjoner har ambassadørene samme status som diplomater fra suverene nasjoner.

Den britiske regjeringen fratar EU-ambassaden den diplomatiske statusen.

Symbolpolitikk

I realiteten utgjør beslutningen ikke nødvendigvis den store forskjellen, da man må anta at EU-ambassadøren fortsatt vil ha samme tilgang til britiske beslutningstakere som tidligere, men det viser at den symbolske kampen for å vise nasjonal suverenitet fortsetter i Downing Street 10.

Det er imidlertid ikke alle i det konservative regjeringspartiet som synes at nedgraderingen av EU-ambassaden er et lurt trekk.

— Dette er simpelthen smålig. Mens Biden forplikter seg til å styrke allianser, engasjerer vi oss i fjollete konflikter som ikke hjelper med å styrke sikkerhets- og handelssamarbeidet. Vi er bedre enn dette. Det skriver Tobias Ellwood, den konservative formannen for forsvarsutvalget i Underhuset på Twitter.

— Brexit er ikke ‘overstått’, og Det forente kongeriket har behov for en god arbeidsrelasjon med EU, så det å kaste nok en hindring på bunken slår meg ikke som det beste trekket, skriver Simon Usherwood på Twitter.

USA prøvde under Donald Trump også i 2019 å nedgradere EU-ambassadørens status i Washington, men beslutningen ble raskt endret etter hard kritikk fra politikere i USA og EU.

I Brussel er det en viss irritasjon over den britiske beslutningen som ikke «reflekterer EUs spesielle karakter», skrev Josep Borell, EUs utenrikssjef i et brev til den britiske regjeringen i november, som BBC har sett.

En høytstående EU-diplomat noterer at det britiske argumentet om at EU er en internasjonal organisasjon uten suverenitet står i sterk kontrast til begrunnelsen om å forlate EU for å gjenvinne suverenitet.

Nedgraderingen av EU-ambassaden møter motbør innad i Det konservative partiet.

Ad hoc-samarbeid

Brexit blir ofte sett på som noe som dreier seg om handel, men Storbritannia og EU har etter 47 år i samme klubb blitt sammenviklet på alle mulige måter. Der må det nå finnes nye løsninger i stedet. Det gjelder ikke minst i utenrikspolitikken, hvor britene har valgt å satse på et ad hoc-samarbeid framfor en fast ramme.

Hvordan et sånt samarbeid kan se ut skal EUs utenriksministere diskutere på et ministermøte i Brussel på mandag. Nå er Storbritannia bare et ‘tredjeland’ som så mange andre, men EU håper på et ambisiøst samarbeid, for i utenrikspolitikken er britene en viktig aktør som deler grunnleggende verdier om en rekke viktige områder som klima, Kinas adferd i blant annet Hongkong og det autoritære styret i Russland.

På mandagens utenriksministermøte skal de diskutere hvordan et sånt ad hoc-samarbeid kan se ut. Fra EUs side håper man at det på sikt kan utvikle seg til et mer formalisert samarbeid.

— Følelsene er fremdeles litt opphetede, så det er nok ikke tiden for å definere noe helt formelt. Men vi tror at Storbritannia på sikt kan være interessert i mer faste samarbeidsavtaler om for eksempel sanksjoner eller FN. Det er en gjensidig interesse, men vi må nok litt lenger inn i hverdagen med vår nye nabo, sier en EU-diplomat.

AFTENBLADET/POLITIKEN

Publisert:

Brexit

 1. EU og Storbritannia i nye brexit-forhandlinger

 2. Partiet dropper Boris Johnson i valgkampen i Skottland

 3. Se hvordan Boris Johnson sier «takk for sist» til EU

 4. Ingen god start på brexit for britene

 5. Britenes problemer tar ikke slutt

 6. Boris til Brussel for Brexit-innspurt

 1. Brexit
 2. Brexit
 3. EU
 4. Storbritannia