Stormønstring mot rasisme og diskriminering i Berlin

240.000 gikk i tog mot rasisme og diskriminering i Berlin, ifølge arrangørene. Arrangementet var et svar på rekken av markeringer fra tyske ytre-høyre-grupper.

Titusenvis av mennesker i Berlin deltok lørdag i en demonstrasjon som markerte motstand mot rasisme og diskriminering. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
«Solidaritet framfor eksklusjon, for et åpent og fritt samfunn», var parolen som titusenvis av mennesker i Berlin samlet seg bak lørdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Tre kvinner med plakater tar en pause under lørdagens demonstrasjon i Berlin. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
Tysklands utenriksminister Heiko Maas gir sin støtte til demonstrasjonen mot høyreradikalisme i Berlin lørdag. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

En lang rekke organisasjoner sto bak lørdagens demonstrasjon i Berlin, blant dem støttegrupper for flyktninger og homofiles rettigheter og muslimske organisasjoner. Parolen demonstrantene samlet seg rundt, handlet om «solidaritet framfor eksklusjon, for et åpent og fritt samfunn».

Store innvandringskritiske demonstrasjoner og vold i den østtyske byen Chemnitz har vekket uro hos mange tyskere, og det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD) er på frammarsj.

Ifølge arrangørene deltok 240.000 i lørdagens demonstrasjon, langt flere enn de 40.000 som var påmeldt. Politiet har ikke lagt fram noe offisielt anslag på antall deltakere, men omtaler oppmøtet som «mange titalls tusen».

Fra Alexanderplatz gikk toget forbi Potsdamer Platz og Brandenburger Tor til Seierssøylen i den tyske hovedstaden. Deltakerne bar plakater og ballonger.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas ga i forkant av demonstrasjonen sin fulle støtte til arrangementet, som han kalte «et flott signal».

– Vi lar oss ikke splitte, og iallfall ikke av høyreradikale, sa Maas til avisene i Funke-Mediengruppe.

Han understreket at flertallet av tyskerne står for toleranse og åpenhet mot verden, og uttalte at den nye nasjonalismen ikke løser noen problemer.

Den lokale avdelingen av statsminister Angela Merkels parti CDU støttet imidlertid ikke demonstrasjonen. Partilagets talsmann Stefan Evers sier årsaken er at det var «tvilsomme organisasjoner» blant arrangørene.

Publisert:
  1. Hatkriminalitet
  2. Berlin
  3. Diskriminering

Mest lest akkurat nå

  1. Se hvor det kan komme nye hytte­felt

  2. Snart er hver fjerde bil i bomringen en elbil – kritisk for Bymiljøpakken

  3. Slik fikk Lars Berland helikopteret sitt hjem fra Guate­mala til Strandgata

  4. Ut mot Solskjær: – Fullstendig stryk i kamp­forberedelser

  5. Mistet lappen i trafikkontroll på Ganddal

  6. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra