Italienerne i gang med høyst uforutsigbart valg

Valglokalene åpnet søndag morgen i Italia, som står overfor et av sine mest uforutsigbare valg noensinne. 

Italias tidligere statsminister Silvio Berlusconi satser på comeback under søndagens valg, selv om han selv har forbud mot å lede en ny regjering fram til 2019. Foto: Angelo Carconi / Ansa via AP / NTB scanpix.
  • NTB
Publisert: Publisert:
Klistremerker på stemmesedlene skal hindre forfalskning. Foto: Daniel Dal Zennaro / Ansa / AP / NTB scanpix.
Forza Italia-leder Silvio Berlusconi (Venstre) og Lega-leder Matteo Salvini (høyre). Foto: Domenico Stinellis / AP / NTB scanpix.
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

I forkant av valget har Italia vært preget av en sterk høyrevind, mens regjeringspartiet Partito Democratico, som ligger til sentrum-venstre på den politiske aksen, ifølge valgforsker Gianfranco Baldini er helt ute av bildet.

– PD mister flere og flere stemmer hver eneste dag. Folket har mistet tilliten til dem, spesielt de unge, sier han.

På den andre siden er det den uprøvde populistiske Femstjernersbevegelsen som spås å få flest stemmer i søndagens valg. Men ettersom ingen ventes å få flertall i nasjonalforsamlingen, og Femstjernersbevegelsen har varslet at de ikke vil samarbeide med andre partier, innebærer ikke det nødvendigvis at de får regjeringsmakt.

Berlusconi-comeback

Isteden kan denne makten gå til Silvio Berlusconis høyrekoalisjon. Den består av Berlusconis eget parti Forza Italia, Lega (tidligere Lega Nord), og Fratelli d'Italia (Italias brødre), som alle er sterkt innvandringskritiske.

Tross at han allerede nå gjør politisk comeback kan imidlertid ikke Berlusconi selv bli statsminister i regjeringen. Han har et forbud mot å ha offentlige embeter fram til 2019, som en del av straffen for brudd på skattelovgivningen.

Flere mulige statsministere

Hvis partiet til den 81 år gamle eksstatsministeren vinner, må det isteden finne en annen statsminister. Berlusconi har allerede opplyst at hans førstevalg er partifellen Antonio Tajani (64), som nå er EU-parlamentets president.

Tajani har imidlertid sagt at han ikke er interessert, noe mange i Brussel ikke tror så mye på. En annen kandidat er Matteo Salvini (44), lederen for det fremmedfiendtlige partiet Lega.

– Hvis det skjer, kommer Italia plutselig til å bli ledet av en mann som er ekstremt EU-kritisk og innvandringsfiendtlig, sier Baldini, som fastslår at den populistiske høyrevinden er ekstra sterk i det økonomisk pressede Italia.

Mange på gjerdet

Italiensk lov forbyr meningsmålinger i de to siste ukene før valget. En måling som ble publisert 17. februar viste en oppslutning på 35,6 prosent til sentrum-høyre, 28,6 prosent til Femstjernersbevegelsen og 27,9 prosent til sentrum-venstre, ifølge nyhetsbyrået Ansa.

Men det er en stor usikkerhetsfaktor ettersom 33,8 prosent av velgerne svarte at de ennå ikke hadde bestemt seg. I alt skal det velges 630 representanter til underhuset og 315 til senatet, og de velges etter to forskjellige systemer.

Det er flere enn 46 millioner stemmeberettigede i Italia. De begynte å stemme klokken 7 søndag, og valglokalene stenger igjen klokken 23. De første valgdagsmålingene kommer like etter at stemmegivningen er ferdig.

Les også

Berlusconi møtt av toppløs demonstrant da han skulle stemme

Les også

Rusk i maskineriet under valget i Italia


Fakta om mulige statsministere i Italia

Luigi Di Maio (Femstjernersbevegelsen): Tok over etter partiets grunnlegger, komikeren Beppe Grillo, i fjor. Med sine 31 år er han den yngste statsministerkandidaten i Italias historie.

Matteo Renzi (Det demokratiske parti): 43-åringen har vært statsminister siden 2014, som den yngste i Italias historie. Hans mulighet til å fortsette i stillingen regnes som dårlig siden partiet har rekordlav oppslutning på meningsmålingene.

Matteo Salvini (Lega): 44-åringen fra det EU- og innvandringskritiske partiet regnes som en sterk kandidat til å bli statsminister ettersom partiet hans samarbeider med Forza Italia som ledes av Silvio Berlusconi. Berlusconi selv kan ikke bli statsminister etter å ha blitt straffedømt.

Antonio Tajani (Forza Italia): 64-åringen, som i dag er EU-parlamentets president, er Berlusconis foretrukne kandidat til statsministerstillingen.

(Kilde: TT)

Publisert:
  1. Silvio Berlusconi
  2. Italia
  3. Folkeavstemning

Mest lest akkurat nå

  1. Oversvømmelser og store vannmengder langs E39

  2. Steinras på riksveg 13 i Suldal - veien er sperret

  3. «Meget sterk sannsynlighet for at siktede har begått drapet»

  4. Koronasmitten øker på Nord-Jæren – hva betyr det for deg?

  5. Måååål til Viking!

  6. Stort steinras: Svein Tore kjørte nesten rett inn i raset