Ukrainas parlament godkjenner unntakstilstand

Ukrainas nasjonalforsamling har vedtatt å innføre unntakstilstand i grenseregionene i 30 dager i kjølvannet av sammenstøtet med russiske fartøy i Azovhavet.

Ukrainas president Petro Porosjenko fikk støtte fra flertallet i nasjonalforsamlingen til å innføre unntakstilstand i 30 dager. Foto: AP Photo / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

President Petro Porosjenko ba om unntakstilstand etter at russiske styrker tok flere fartøy i arrest og tok 24 ukrainske sjømenn til fange i nærheten av Kertsjstredet i den omstridte Krim-regionen søndag.

Porosjenko ba i utgangspunktet om unntakstilstand i 60 dager, men etter at det ble reist kritiske spørsmål ved presidentens motiver, reduserte han antall dager til 30.

Etter intens, fem timer lang debatt stemte 276 av Ukrainas 450 parlamentsmedlemmer mandag kveld for Porosjenkos forslag.

Unntakstilstanden innebærer en delvis mobilisering, samt styrking av landets luftforsvar. Ordlyden inneholder også vage formuleringer om «styrking» av antiterrortiltak og «informasjonssikkerhet».

Unntakstilstanden blir møtt med mistenksomhet av Porosjenkos kritikere. Presidentens oppslutning er dalende, og unntakslover kan åpne for en utsettelse av det planlagte presidentvalget i mars.

Ikke engang da kampene som krevde 10.000 menneskeliv i Øst-Ukraina var på sitt mest intense, ble det innført unntakstilstand i landet.

Porosjenko sa i nasjonalforsamlingen at unntakstilstand er nødvendig for å forsvare landet mot «økende aggresjon fra Russland». Han viste til etterretning om «en høyst alvorlig trussel om en bakkeoperasjon mot Ukraina», uten å utdype.

– Unntakslover betyr ikke å erklære krig, forsikret presidenten.

LES OGSÅ:

Les også

 1. Stoltenberg kaller inn til krisemøte i Ukraina-kommisjon

 2. – Russisk blokkering av Kertsjstredet uakseptabel

 3. Eriksen Søreide bekymret over konflikten i Kertsjstredet

 4. Russland bekrefter at de skjøt mot ukrainske fartøy i Svartehavet

Publisert:
 1. Russland
 2. Ukraina

Mest lest akkurat nå

 1. Fridykkere løftet opp 77 dekk fra havbunnen

 2. Snille, gode Ole Kallelid

 3. Cecilie bestemte seg for å ta grep:- Alle kan ikke være Jenny Skavlan, men alle har et ansvar

 4. De leier ut trehytter i skogen på Ogna – med boblebad, sauna og utedusj

 5. Ole Kallelid er død

 6. Testsenter i Bergen stengt etter stor pågang