Romsonde fant ingenting – til stor overraskelse 

Den ubemannede romsonden har sendt hjem beskjed om hva den fant på sin farefulle ferd mellom Saturns ringer: Absolutt ingenting, ikke engang et støvfnugg.

Cassini har sirklet rundt Saturn siden 2004. Foto: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute / AP / NTB scanpix

 • Mette Estep
Publisert: Publisert:

Forskerne i NASA er overrasket over at det ikke finnes noe som helst mellom ringene og øvre lag av Saturns atmosfære, et område om lag 2.400 kilometer bredt.

– Området mellom ringene og Saturn er tilsynelatende «det store intet», sier prosjektleder for Cassini, Earl Maize, ved NASA i Pasadena etter sondens førstereis i området.

Det var knyttet stor spenning til om sonden ville overleve ferden, den første av i alt 22 sveip mellom ringene framover, som brakte den nærmere kjempeplaneten enn noen annen romsonde har vært. Saturns ringer består av store mengder is og steinblokker, og å nærme seg dem regnes som svært risikabelt. At det ikke finnes spor etter noe, ikke engang romstøv, mellom overrasker.

 • Mer om Cassinis store finale kan du finne her på nettsidene til Jet Propulsion Laboratory

Cassini-Huygens-sonden gjennomgår testing før oppskytingen for 20 år siden. Foto: JPL-Caltech

Cassini startet sin ferd fra jorda for 20 år siden, og sonden har gått i bane rundt Saturn siden 2004. Den nærmer seg slutten av sin levetid og er i ferd med å gå tom for drivstoff. Men før den styrter ned på Saturn i september, håper forskerne i NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA å sanke enda flere vitenskapelige data. «Dykkene» inn mellom Saturn og ringene omtales som Cassinis «store finale».

Cassini har kanskje en tilsynelatende bred bane å boltre seg på, men det må ses i lys av at romsonden nå beveger seg i en fart av 124.000 kilometer i timen.

Les også

 1. SpaceX feirer gjenbruk av rakett: – En revolusjon

 2. Fant hav på en av Saturns måner

 3. Forskere har funnet sju planeter som ligner på Jorda

 4. Forskere håper å finne liv på tre «nye» planeter

Publisert:
 1. NASA
 2. ESA
 3. Romfart

Mest lest

 1. Bodde hjemme selv om han ble beordret på karantenehotell: – Jeg har ikke brutt noen regler

 2. Tidligere Dortmund-helt om Haaland: – Han er ikke verdensklasse

 3. Dette skjer i OL lørdag

 4. Vi fulgte Norge-Brasil