Kina fester grepet om Hong Kong

Carrie Lam er valgt til ny leder i Hongkong av en valgkomité som består av hovedsakelig Beijing-vennlige medlemmer. Carrie Lam var på forhånd regnet som Beijings favoritt i valget.

Folk i Hong Kong tar selfies med den nye lederen, Carrie Lam, etter valget lørdag. Mange er skeptiske til at Beijing fikk viljen sin gjennom da Lam ble valgt. Foto: Tyrone Siu / Reuters Scanpix

  • NTB
  • Claus Blok Thomsen
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Demokratiforkjempere har avvist valget som en farse og er bekymret over at Kina nå styrker grepet rundt den tidligere britiske kolonien.

På papiret er de omtrent syv millioner innbyggerne i Hong Kong fortsatt uavhengige fra den kinesiske ledelsen i Beijing. Hong Kong har egne lover, eget politi, egne domstoler og egne immigrasjonsmyndigheter, selv om den tidligere britiske kolonien har vært en del av Kina de siste 20 årene.

Likevel føler mange av innbyggerne at Hong Kong er i ferd med å miste sin særegne status.

– Kina fester et stadig strammere grep om Hong Kong, og jeg forutser at de kommende årene vil bli veldig tøffe, sier Charles Mok, som er demokratiforkjemper og medlem av Hong Kongs lovgivende forsamling.

Folk strømmer til for å gratulerer Hong Kongs nye sterkle kvinne, Carrie Lam. Foto: Bobby Yip / Reuters Scanpix

Ikke vanlig valg

Valget av Carrie Lam ble ikke gjort på normalt, demokratisk vis. Hun ble utnevnt av en komité på 1.200 personer, som utover den lovgivende forsamlingens 70 medlemmer også består av en blandet gruppe av blant annet distriktspolitikere, forretningsfolk, fagforeninger, professorer og til og med prester.

Carrie Lam har forsøkt å bedre imaget sitt som Beijings marionettdukke ved å si at hun ønsker et bredt samarbeid med alle de politiske grupperingene i Hong Kong. Men forrige uke sendte 24 medlemmer av den pro-demokratiske gruppen i Hong Kongs lovgivende forsamling ut en felles erklæring hvor de sa at det ikke finnes noen «basis for gjensidig tillit».
Charles Mok var blant disse 24, og han forklarer at erklæringen er ment som et tydelig signal til den kinesiske ledelsen.

– Vi vil ha vansker med å rettferdiggjøre et samarbeid med en kandidat som har blitt innsatt av Beijing, sier Charles Mok.

Et dilemma

Likevel befinner de pro-demokratiske kreftene i Hong Kong seg i et dilemma. Carrie Lam har tidligere arbeidet under den nå avtroppede lederen for byen, Leung Chun-ying, og den gang ble hun rost av mange for å føre en åpen og pragmatisk stil.

Carrie Lam er her sammen med sin ektemann Lam Siu-por og sønnen Jeremy Lam etter at valget er klart. Foto: Kin Cheung / AP-foto Scanpix

Kommentatoren Alex Lo i South China Morning Post mener at de pro-demokratiske kreftenes kampanje mot Carrie Lam kan vise seg å slå tilbake mot dem.

«Om hun ikke lykkes de neste fem årene vil hun bli den siste moderate lederen som sentralregjeringen vil tolerere i Hong Kong. Beijing vil ikke gi oss demokrati på magisk vis, men ganske enkelt innta en hard kurs overfor en by som nekter å samarbeide», skrev Alex Lo.

Økende motstand

De siste årene har motstanden mot Kina vært sterkt økende i Hong Kong, og det har blant annet ført til at titusenvis av mennesker okkuperte finanskvarteret i Hong Kong i 2014, i et forgjeves forsøk på å få Beijing til å sikre at valg skal skje på en åpen og demokratisk måte.

Offisielt regjeres Hong Kong ut fra modellen kjent som «ett land – to systemer». Modellen ble avtalt mellom Storbritannia og Kina da britene overlot Hong Kong til Kina for 20 år siden.

I dag har imidlertid en følelse av at Kina ikke lenger respekterer modellen spredt seg blant Hong Kongs innbyggere, i takt med at Kina har blitt en politisk og økonomisk supermakt.

Kineserne kjøper

Innbyggerne i Hong Kong merker også Beijings økende innflytelse på mer indirekte måter. Tusenvis av kinesiske turister besøker nå Hong Kong hvert år, samtidig med at kinesere fra fastlandet har begynt å kjøpe opp eiendommer i stor stil. Det har ført til en enorm prisøkning på eiendommer i Hong Kong.

– Folk i Hong Kong frykter fremtiden, og mange har begynt å vurdere å flytte mens de fortsatt har mulighet til det. Det foregår en konstant erosjon av våre egne lover, og jeg må dessverre si at jeg rett og slett ser pessimistisk på Hong Kongs fremtid, sier Charles Mok over telefon fra sitt kontor i byens lovgivende forsamling.

Carrie Lam lover å reparere det politiske skillet etter valgseieren.

– Hongkong, vårt hjem, lider av en ganske alvorlig splittelse og det har bygget seg opp mye frustrasjon. Min prioritet blir å helbrede skillet, sier hun.

Aftenbladet/Politiken/NTB

Publisert:
  1. Beijing

Mest lest akkurat nå

  1. Hun skal lede den helt nye domstolen i Sør-Rogaland

  2. Uventet suksess i Telemark fikk fem hoteller i Rogaland til å tenke nytt

  3. Tidligere barnehageansatt tiltalt for overgrep

  4. 20 nye smittetilfeller på Nord-Jæren

  5. Pia Tomine Gundersen (20) klar for Sola

  6. Slik svarer Ingve Bøe på Sandnes Ulf-trenerens stikk