Spania varsler nyvalg i Catalonia  

Spania oppløser regjeringen i Catalonia og varsler nyvalg i regionen innen seks måneder, opplyser statsminister Mariano Rajoy.

Spanias statsminister Mariano Rajoy vil oppløse regjeringen i Catalonia og varsler nyvalg i regionen, der ledelsen krever uavhengighet. Foto: AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Beslutningen ble tatt under et regjeringsmøte i Madrid lørdag, med henvisning til paragraf 155 i den spanske grunnloven. Denne paragrafen gir sentralregjeringen fullmakt til å overprøve regionale myndigheter, men har aldri tidligere vært benyttet.

– Vi ønsket aldri å ta i bruk paragraf 155, men regjeringen ble tvunget til å handle, sa Rajoy da han kunngjorde beslutningen.

Splittet

Ledelsen i den spanske regionen kom helt på kant med sentralregjeringen i Madrid da de trosset et forbud og holdt folkeavstemning om uavhengighet 1. oktober.

Over 90 prosent stemte for løsrivelse, men katalanerne er splittet og bare 43 prosent av dem deltok i folkeavstemningen.

Catalonias leder Carles Puigdemont mener likevel å ha fått mandat til å erklære uavhengighet, men har ennå ikke formelt gjort det.

– Den katalanske regjeringens handlinger strider mot loven, sa statsminister Rajoy lørdag.

Ingen støtte

Catalonia har ingen støtte i omverdenen til sitt krav om selvstendighet, og EU slutter helt og fullt opp om statsminister Rajoy og den spanske regjeringen.

En fersk meningsmåling blant katalanerne viser også at det er stor skepsis til Puigdemonts konfrontasjonslinje.

55,6 prosent av de spurte mener at folkeavstemningen ikke gir noe rettslig grunnlag for å erklære uavhengighet, og 68,6 prosent mener at det bør holdes nyvalg i regionen, viser målingen som er utført for den katalanske avisen El Periódico.

Lørdag ettermiddag skal det holdes en stor demonstrasjon i Barcelona med krav med løslatelse av to varetektsfengslede separatistledere.

Publisert: