Trolig ingen krangel om bistand i år
Regjeringen foreslår et bistandsbudsjett på 33,9 milliarder kroner i 2017, tilsvarende én prosent av bruttonasjonalinntekten, BNI. Det er en liten nedgang, men årsaken er at mindre penger skal brukes på flyktninger og asylsøkere her hjemme.
- Tor Dagfinn DommersnesJournalist

I fjor ble det en heftig krangel mellom regjeringen og støttepartiet KrF om bistandsbudsjettet. Årsaken var at regjeringen da omdisponerte fire milliarder kroner for å betale regningen for flyktningstrømmen, noe KrF så på som et kutt i bistanden.
Men i år ser det ut til at Krf-leder Knut Arild Hareide slipper å true med regjeringskrise.
Det er nemlig ingen kutt i støtten til de frivillige organisasjonene i årets budsjettforslag. I år komemr det langt færre asylsøkere til Norge, er derfor er det ikke behov for å bruke så mye bistandspenger på denne gruppen.
Flere bistandsorganisasjoner skryter av bistandsbudsjettet.
Hovedpunkter
Her er noen hovedpunkter:
- Rekordhøye 3,4 milliarder til global utdanning i 2017.
- Fem milliarder til humanitær bistand på neste års budsjett.
- Tre milliarder kroner til global helse.
- To milliarder kroner til Utenriksdepartementets andel til tiltak innenfor klima, miljø og bærekraftig energi.
- 2,9 milliarder fra bistandsbudsjettet settes av til klima- og skogprosjektet, som forvaltes av Klima- og miljødepartementet.
- 3,7 milliarder av bistanden brukes til flyktningtiltak i Norge. Dette er en halvering i forhold til 2016, da det kom et rekordhøyt antall asylsøkere til Norge. Forslaget for 2017 utgjør 10,9 prosent av bistandsbudsjettet som er på nivå med saldert budsjettet i 2010.
- Overføre 1,5 milliarder til Norfund.
Tilfreds minister
Utenriksminister Børge Brende (H) er spesielt tilfreds med den store satsingen på utdanning.
- Målet med bistanden er at mottakerne skal bli uavhengig av bistand. For å nå dette målet må bistanden bidra til varig utvikling, utløse andre kapitalkilder, være resultatorientert og målrettet for å nå de aller fattigste. Det historiske vedtaket av FNs bærekraftsmål i september 2015 markerte starten på en global dugnad hvor alle land i verden tar ansvar for å arbeide for bærekraftig utvikling og utrydde all ekstrem fattigdom innen 2030, sier Brende i en pressemelding.
Flyktninghjelpen vil ha mer
Flyktninghjelpen gir regjeringen honnør for satsingen på global utdanning.
– Det er den viktigste investeringen vi kan gjøre, sier avdelingsdirektør i Flyktninghjelpen, Arvinn Gadgil.
Han etterlyser samtidig mer støtte til humanitær hjelp:
-Forslaget til statsbudsjett er et skritt i riktig retning, men egentlig er det behov for et sjumilssteg, sier Gadgil.
Han sammenfatter Flyktninghjelpens reaksjon på forslaget til statsbudsjett slik:
- Vi gir terningkast 6 for bevilgningen til global utdanning, terningkast 4 for økningen til humanitært arbeid, og terningkast 2 for manglende ambisjoner når det gjelder å ta imot kvoteflyktninger til Norge, på et tidspunkt hvor vi har mulighet til å gjøre langt mer.
Også Redd Barna er fornøyd:
Helsesatsing
- Arbeidet med global helse forblir en sentral pilar i utviklingspolitikken og regjeringen foreslår å sette av mer enn tre milliarder kroner til global helse på neste års budsjett, sier Børge Brende.
- Med dette har vi økt innsatsen med 600 millioner kroner i løpet av regjeringsperioden. I tillegg kommer om lag 300 millioner til UNAids og Verdens helseorganisasjon. I tiden som kommer vil vi satse sterkere på å nå de som er særlig utsatt på grunn av krise og konflikt.
- Satsingen på næringsutvikling og jobbskaping illustrerer godt det overordnede målet med regjeringens utviklingspolitikk: Å gjøre fattige land uavhengig av bistand. En milliard unge vil de neste ti årene ta steget ut i arbeidslivet. Det er dermed viktig at bistanden bidrar til jobbskaping og næringsutvikling i utviklingslandene. Norfunds oppgave er nettopp å bidra til utvikling og jobbskaping gjennom lønnsomme og bærekraftige investeringer. Siden 2013 har regjeringen økt overføringene til Norfund med omtrent 25 prosent. I 2017 planlegger vi å overføre 1,5 milliarder til Norfund, sier utenriksminister Brende.