Pompeo: USA tar Khashoggis forsvinning på alvor

USA tar journalisten Jamal Khashoggis forsvinning på alvor, forsikrer utenriksminister Mike Pompeo etter et møte med Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan (t.h.) og den amerikanske utenriksministeren Mike Pompeo før et møte som ble holdt på lufthavna ved den tyrkiske hovedstaden Ankara onsdag. Foto: Tyrkiske myndigheter / Pool / AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
USAs utenriksminister Mike Pompeo før han forlot Saudi-Arabia onsdag morgen. Foto: Leah Millis / Pool / AP / NTB scanpix
Jamal Khashoggi på et bilde fra 2014, da han var leder for en ny arabisk TV-kanal. Foto: Hasan Jamali / AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

Erdogan «gjorde det klart at Saudi-Arabia samarbeider i etterforskningen som Tyrkia har åpnet, og at de vil dele informasjon», sa Pompeo etter møtet i Ankara onsdag.

På spørsmål om han har fått hørt på eller bedt om å få høre på lydopptak av det angivelige drapet på Khashoggi, sa Pompeo:

– Jeg har ikke noe å si om det.

Pompeo fremhever det tette båndet mellom USA og Saudi-Arabia. Han sa også at USA tar saken på alvor. «Hvis et land begir seg ut på en aktivitet som er ulovlig, så er det uakseptabelt. Ingen kommer til å forsvare den type aktiviteter. De trenger ganske enkelt å si hva som skjedde», sa han.

Pompeo besøkte Tyrkia dagen etter at han møtte Saudi-Arabias kong Salman og kronprins Mohammed bin Salman i Riyadh.

Saudiarabiske myndigheter har lovet å ikke skjerme noen fra etterforskningen, sa Pompeo.

Grusomme detaljer

Den regimekritiske saudiarabiske journalisten har vært savnet siden han gikk inn på Saudi-Arabias konsulat i Istanbul 2. oktober.

Kilder i det tyrkiske statsapparatet hevder Khashoggi ble mishandlet, drept og partert av saudiarabiske agenter. Saudi-Arabia har avvist anklagene.

Tyrkiske medier har viderebrakt grusomme detaljer fra anonyme kilder om hva Khashoggi angivelig ble utsatt for. Mange av opplysningene stammer angivelig fra lydopptak fra konsulatet som tyrkiske tjenestemenn skal ha fått tilgang til.

Den regjeringsvennlige tyrkiske avisen Yeni Safak skriver at deres journalister selv har hørt to lydopptak. De bekrefter angivelig at Khashoggi ble torturert før han skal ha blitt halshogd og partert.

Konsulens residens

Onsdag gikk tyrkisk politi inn i den saudiarabiske konsulens residens i Istanbul.

Det statlige tyrkiske nyhetsbyrået Anadolu og den tyrkiske kringkasteren TRT meldte allerede tirsdag kveld at søket var i gang, en time etter å ha meldt at konsul Mohammed al-Otaibi hadde dratt til Riyadh.

Planen var å gjennomføre søket tirsdag kveld, men Saudi-Arabia ga ikke tillatelse, melder AP onsdag.

Onsdagens søk i residensen startet etter at etterforskere mandag fikk tilgang til konsulatet. Undersøkelsene i konsulatet avdekket sikre bevis for at Khashoggi ble drept, ifølge en ikke navngitt høytstående tyrkisk tjenestemann.

Erdogan antydet tirsdag at rom inne på konsulatet er blitt malt i et forsøk på å skjule spor.

Knyttes til kronprinsen

Tjenestemenn i Tyrkia har navngitt 15 saudiarabere som de mistenker for å ha deltatt i operasjonen hvor Khashoggi angivelig ble drept. Det er blitt publisert bilder av dem som er tatt på flyplassen i Istanbul.

Minst ni av de 15 har jobbet for saudiarabiske sikkerhetstjenester, militæravdelinger eller departementer, ifølge New York Times. Minst en av dem har ofte vært sammen med landets mektige kronprins på reiser.

Obduksjons-ekspert

En annen av de mistenkte er en patolog som er ekspert på rettsmedisin og obduksjoner. Ifølge mannens Twitter-konto er han også leder for Saudi-Arabias vitenskapelige råd for rettsmedisin.

Ifølge CNN har regimet i Saudi-Arabia vurdert å komme med en forklaring hvor det hevdes at Khashoggi døde ved et uhell under avhør i forbindelse med en sikkerhetsoperasjon som ikke var godkjent av landets øverste ledelse.

Å sannsynliggjøre denne forklaringen kan imidlertid bli vanskelig hvis det stemmer at sentrale personer med bånd til Mohammed bin Salman var på konsulatet 2. oktober.

Publisert: