FN: 11 millioner barn i Jemen trenger akutt hjelp

Hvert tiende minutt dør ett barn i Jemen av sykdommer som kunne vært forhindret, ifølge FN. Nødhjelpsbehovet er desperat, og 11 millioner barn trenger hjelp.

UNICEF advarer om at 11 millioner barn i Jemen trenger akutt humanitær hjelp. Faisal Ahmeds sønn døde av alvorlig akutt underernæring. Her sitter han sammen med sine ni resterende barn i huset hans i landsbyen Hazyaz i Jemen i 2016. Arkivfoto: Hani Mohammed /AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
Ifølge UNICEF lider to millioner barn av akutt underernæring i Jemen. Et underernært barn venter her på å få behandling ved et sykehus i Jemens hovedstad Sana i 2016. Arkivfoto: Hani Mohammed /AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– I dag kan man si at Jemen er en av de verste stedene på jorden å være barn, sier Geert Cappelaere, UNICEFs regionale direktør for Midtøsten og Nord-Afrika.

Ifølge FNs barnefond UNICEF lider to millioner barn i Jemen av akutt underernæring, mens over 11 millioner barn trenger akutt humanitær hjelp.

FN har advart om at millioner risikerer å dø som følge av den saudiarabiske blokaden av landet. Behovet er desperat for enorme mengder mat og medisiner fra skip som er blitt nektet å legge til kai, påpeker FN.

Skip med mat

Søndag kveld opplyser imidlertid FNs matvareprogram WFP at en skipslast med hvete har ankommet den opprørskontrollerte havnen i Saleef for første gang siden blokaden ble innført 5. november.

Havnen i Saleef ligger rundt 70 kilometer nord fra havnen i Hodeida, som er viktig for både nødhjelp og vanlig import. Et handelsskip lastet med mel fikk søndag legge til kai her.

Difteri, kolera og diaré

Cappelaere forteller at utbrudd av difteri har blitt rapportert i fem områder i Jemen, og at kolera og akutt diaré har spredt seg rask blant den yngste delen av befolkningen i landet.

– Krigen i Jemen er dessverre en krig mot barn. Jemen står overfor den verste humanitære krisen jeg har sett i mitt liv, sier han.

Et FN-fly med 1,9 millioner doser sårt tiltrengte difterivaksiner fikk lande i den opprørskontrollerte hovedstaden Sana lørdag.

«Et fengsel»

På lørdag landet også et Røde Kors-fly med personell i Jemen. Organisasjonen sier det er viktig at nødhjelp også slipper inn i landet og påpeker at 2,5 millioner mennesker i Jemen ikke har tilgang på rent vann.

– Mangelen på rent vann øker også risikoen for ytterligere spredning av kolera, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

– På mange måter har hele landet blitt et fengsel, fortsetter han.

Avhengig av nødhjelp

90 prosent av all mat, drivstoff og medisiner i Jemen er importerte varer. Ifølge Røde Kors er 70 prosent av menneskene i landet avhengig av nødhjelp for å klare seg. Flere hjelpeorganisasjoner har advart mot at landet kan bli rammet av hungersnød.

Alle havner og flyplasser i Jemen har vært stengt under den saudiarabiske blokaden.

Blokaden ble iverksatt etter at jemenittiske opprørere avfyrte en ballistisk rakett mot Saudi-Arabias hovedstad Riyadh. Raketten forårsaket ingen skader.

Krigen i Jemen ble kraftig opptrappet etter at en saudiledet koalisjon begynte å bombe houthi-kontrollerte områder i mars 2015, noen måneder etter at de jemenittiske opprørerne tok kontroll over hovedstaden.

Publisert:
 1. FN
 2. Jemen
 3. Unicef
 4. Saudi-Arabia

Mest lest akkurat nå

 1. Bilfører nektet å stoppe i Stavanger sentrum, på­grepet til fots på Våland

 2. Alle fikk korona­penger. Alle gikk med over­skudd. Bare én betalte tilbake

 3. Uavgjort for Sandnes Ulf mot Aalesund: – Vil bygge litt selvtillit

 4. Politiet tror motor­sykkelen kjørte i bilen bak­fra

 5. Bryne vant og klatret forbi Sandnes Ulf

 6. Hun blir ny sjef i Kolumbus