Nettet snører seg om mannen bak nattklubb-massakre

Tyrkisk politi er nå i ferd med å identifisere mnnen som massakrerte 39 mennesker på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften, sier visestatsminister Numan Kurtulmus.

Tyrkisk politi jakter nå på denne mannen, som ble fanget opp av overvåkningskamera da han massakrerte 39 mennesker på en nattklub i Istanbul nyttårsaften.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Ifølge Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus har politiet nå gjerningsmannens fingeravtrykk, og mandag ettermiddag sendte de også ut et bilde av angriperen.

– Politiet er nå i ferd med å identifisere ham, sier Kurtulmus.

Overvåkningsbilder fra nattklubben Reina viser hvordan gjerningsmannen gikk rundt og skjøt gjester som feiret nyttår.

Sentralasiat

Gjerningsmannen, som ifølge anonyme sikkerhetskilder antas å være fra et land i Sentral-Asia, var ikke blant de åtte som ble pågrepet i forbindelse med angrepet mandag formiddag, sier politikilder til nyhetsbyrået Anadolu.

Mannen de jakter på tok livet av minst 39 mennesker da han åpnet ild i den populære nattklubben like ved Bosporos-stredet nyttårsaften. Etter massakren flyktet han i kaoset som fulgte.

Tyrkisk politi sendte mandag ettermiddag et fotografi av gjerningsmannen, som viseren en tynn og mørkhåret ung mann som hadde på seg en mørk jakke under angrepet.

Bilder og video

Bildet som er offentliggjort av tyrkisk politi viser en tynn og mørkhåret ung mann som har på seg en mørk jakke under angrepet.

Den tyrkiske avisen Hürriyet og TV-stasjonen CNN Türk publiserte også andre bilder av den ettersøkte og la ut en overvåkingsvideo som angivelig viser mannen idet han oppsøker et vekslingskontor.

Mandag kveld meldte Hürriyet at én person var pågrepet i en større politiaksjon i Istanbul-forstaden Zeytinburnu, etter en mislykket flukt fra en balkong. Det foreligger imidlertid ingen opplysninger om at dette er mannen bak massakren.

Flere tyrkiske medier spekulerer i at gjerningsmannen enten kommer fra Kirgisistan eller Usbekistan. Det kirgisiske utenriksdepartementet har bedt tyrkiske myndigheter om å undersøke dette nærmere.

– Ifølge den foreløpige informasjonen vi har, er disse opplysningene tvilsomme, men vi sjekker uansett, sier talskvinne Aiymkan Kulukeyeva.

Tyrkiske medier trykket mandag dette selfiebildet av den angivelige gjerningsmannen bak massakren på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften.

IS påtar ansvaret

Den ytterliggående islamistgruppa IS påtok seg mandag ansvaret for terroraksjonen mot nattklubben Reina, men navnga ikke gjerningsmannen. Det har heller ikke tyrkiske medier gjort.

– I en fortsettelse av de velsignede aksjonene IS gjennomfører mot beskytteren av korset, Tyrkia, slo en heroisk soldat av kalifatet til mot en av de mest kjente nattklubbene der kristne feirer sin høytid, het det i kunngjøringen fra IS, som ble sendt ut via gruppens talerør Amaq.

Tyrkiske regjeringsstyrker kjemper nå mot IS i al-Bab i Syria, og terrorangrepet nyttårsaften kan ha vært hevn for dette, tror visestatsminister Numan Kurtulmus. Tyrkia kommer ikke til å la seg skremme, lover han.

– Uansett hvor de gjemmer seg i 2017, så vil vi spore dem opp. Med Guds vilje og med støtte fra folket, vil vi med hele nasjonens kapasitet tvinge de i kne, sier han.

39 mennesker ble drept og 70 ble såret under massakren på en natklubb i Istanbul nyttårsaften. Mandag ble flere av ofrene båret til graven.
Tyrkia sørger over de døde etter massakren på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften.

Ankom i Taxi

Ifølge Reuters ankom gjerningsmannen i en taxi før han løp inn i nattklubben med et automatgevær han hadde gjemt i bagasjerommet.

Deretter tok han livet av en sikkerhetsvakt og en reisebyrå-ansatt ved inngangen, før han åpnet ild mot gjestene i nattklubben. I tillegg til de drepte ble nærmere 70 såret, og tilstanden for tre av disse er alvorlig.

Nattklubben er populær blant utenlandske turister, og 27 av de drepte hadde utenlandsk statsborgerskap, mens elleve er identifisert som tyrkere. En av de drepte var mandag kveld fortsatt ikke identifisert.

Publisert: