Kims svar til Trump sendte amerikanerne til ordbøkene

Donald Trump er en «dotard», ifølge Nord-Koreas diktator Kim Jong-un. Hva i all verden er en dotard, svarte mange amerikanere.

Mange trakk på smilebåndet da de leste Kim Jong-uns svar til Donald Trump, som denne uken knallet til mot den nordkoreanske «rakettmannen» i FN. Mange måtte også bla opp i ordbøkene. Foto: Ap
 • Mats Rønning
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

– Jeg kan ha støtt på ordet før, men hadde nok måttet slå det opp selv, innrømmer en av Norges best kjente oversettere, Bjørn Alex Herrman.

Nestlederen i Norsk oversetterforening kommer med følgende forslag til oversettelse:

– Det er ikke lett, men jeg vil foreslå «gammel sullik». Her er sammenhengen viktig, og Kim var aktivt ute etter å fornærme Trump. Jeg synes han har gjort et godt stykke håndverk. Hele talen var skarp og tydelig, sier Herrman til NTB.

Han innrømmer at han finner ordvalget både artig og en smule treffende.

«Dotard»

– Jeg skal helt sikkert og definitivt temme den sinnsforvirrede amerikanske «dotarden» med ild, sa den nordkoreanske diktatoren i talen.

Uttalelsen, som ble videreformidlet i engelsk språkdrakt av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA, ga ifølge Washington Post umiddelbart en mengde søk etter ordet «dotard» i ordboken Merriam-Webster.

Norsk parallell

Uten sammenligning for øvrig skjedde det samme i Norge i 2008 da den nå avdøde Høyre-profilen Georg Apenes skjelte ut sin partikollega, tidligere stortingsrepresentant Martin Engeset.

«Massivt udugelig, inkompetent, selvopptatt, bornert og en skam for sitt parti», lød attesten fra Apenes.

Den eleverte utskjellingen sendte ordet «bornert» til topps på oversikten over de mest søkte ordene i bokmålsordboka den uka. «Bornert» betyr for øvrig «innskrenket» eller «trangsynt».

Humor

På Twitter og i flere britiske og amerikanske aviser gjør mange seg morsomme på Trumps bekostning etter Kims tale. Ikke nok med at han må tåle en rammende personkarakteristikk, han måtte google fornærmelsen for å forstå den, er det flere som poengterer.

Selve ordet er ment å beskrive en eldre person som er blitt svekket eller senil. Humornettstedet «Funny or Die» har ifølge Washington Post en annen definisjon av «dotard» på lur: «Et ord du tidligere ikke visste fantes, men googlet i dag og slo fast var ganske presist».

Les også

 1. Fareed Zakaria: Er Nord-Koreas Kim Jong-un smart og strategisk?

 2. Nord-Korea truer med å teste ny hydrogenbombe – i Stillehavet

 3. Trump innfører nye sanksjoner mot Nord-Korea

Publisert:
 1. FNs sikkerhetsråd
 2. Kim Jong-un
 3. Donald Trump

Mest lest akkurat nå

 1. Politiet: Brannen ved barnehage i Stavanger var påsatt

 2. Kommunens minste skole får ansiktsløft til 130 millioner – og åtte meter høyt blikkfang

 3. Kvelden tilhørte Froddien

 4. Mangemillionærer inn på eiersiden i Oilers

 5. Rundt 70 bortesupportere tok turen - så gikk det galt

 6. Drapssiktede kan ha vært siktet lenge uten å vite om det