Kraftig smittespredning i gjenåpnede delstater i USA

En eksplosiv smitteøkning rammer flere republikanskstyrte delstater som etter press fra president Donald Trump har vært raske med å gjenåpne.

Publisert: Publisert:

Visepresident Mike Pence har måttet avlyse en turne i flere delstater, der det etter gjenåpning har vært en eksplosiv økning i antallet koronasmittede. her er han sammen med Trump-administrasjonens fremste smittevernekspert Anthony Fauci. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB-AP-DPA
iconDenne artikkelen er 83 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Med den siste økningen i 29 delstater har USA nå registrert nærmere 2,6 millioner koronasmittede. Det er en firedel av alle smittede i verden, og tallet har den siste tiden økt med rundt 40.000 daglig.

Verst er situasjonen nå i Florida, Texas og Arizona, der smittespredningen synes å være ute av kontroll.

Florida registrerte lørdag 9.585 nye tilfeller av koronasmitte, og også Arizona satte ny rekord med 3.591 tilfeller. I Texas er over 5.000 mennesker innlagt på sykehus med covid-19.

Guvernørene i alle de tre delstatene har derfor måttet gjeninnføre strenge tiltak for å prøve å bremse spredningen.

Både i Florida og Texas har barene fått ordre om å stenge, og i Miami-området blir strendene stengt over 4. juli-helgen. I Arizona er sykehusene overfylt og nesten alle intensivenheter fulle.

Over 128.000 koronasmittede er døde i USA, som også er en firedel av de over 501.000 koronadødsfallene som hittil er registrert i verden.

Les også

Rolling Stones truer med å saksøke Donald Trump

Press fra Trump

Akuttiltakene er en første indikasjon på at det republikanske partiet kan ha innsett at gjenåpningen av økonomien i de stort sett republikansk-styrte Sørstatene og det vestlige USA skjedde for tidlig, etter påtrykk fra president Donald Trump, som har vært bekymret for virkningen av nedstengningen på økonomien.

Arizona fikk en voldsom økning i smittetilfeller etter at guvernør Doug Ducey opphevet den strenge nedstengningen i forrige måned, og Texas-guvernør Greg Abbott har de siste dagene måttet gå tilbake på et løfte om at det ikke blir noen ny nedstengning.

– Hvis jeg kunne gå tilbake og gjøre ting om igjen, ville jeg ha holdt mer tilbake med å åpne barene, når jeg nå ser hvor raskt viruset sprer seg i barmiljøet, sa Abbott fredag.

Texas var en av de første statene som startet gjenåpningen 1. mai, da restauranter, kinoer og butikker fikk åpne.

I Florida var guvernør Ron DeSantis også pådriver for en rask gjenåpning, men han måtte fredag innrømme at delstaten har opplevd en eksplosjon i virustilfeller, særlig blant ungdom som har strømmet til delstatens strender.

Texas var etter påtrykk fra president Donald Trump raske med å gjenåpne, noe som resulterte i økt smittespredning. Nå må delstaten innføre strenge tiltak igjen. Foto: AP / NTB scanpix

Frustrerte unge

I Florida har gjennomsnittsalderen for dem som nå får påvist smitte, falt kraftig fra 65 år for to måneder siden til 33 år. Unge som var frustrert over å sitte innelåst hjemme, strømmer til strender og barer, gjerne uten munnbind og uten å holde sosial avstand.

Også California har opplevd en kraftig smitteøkning den siste tiden, og den demokratiske guvernøren Gavin Newsom har måttet gjeninnføre restriksjoner etter at han den siste tiden har tillatt en forsiktig gjenåpning.

Les også

Trump-familien gjør nytt forsøk på å stanse bok

Mens Sørstatene og statene vestover i USA først nå opplever en kraftig spredning av viruset, er delstatene i nordøst, som New York og New Jersey i ferd med å komme tilbake til det normale etter en forsiktig gjenåpning de siste ukene.

Særlig New York ble hardt rammet i begynnelsen av krisen i mars og april, og guvernør Andrew Cuomo innførte drastiske tiltak med full nedstengning i mange lange uker for å få bukt med viruset. Den strategien ser ut til å ha virket.

Tom Garrison har måttet stenge baren sin i Dallas igjen, etter at økt smittespredning har tvunget myndighetene til å gjeninnføre nye strenge tiltak. Foto: AP / NTB scanpix

Flest smittede i verden

USA ligger på sjuende plass i antall koronadødsfall per innbyggere, bak Belgia, Storbritannia, Spania, Italia Sverige og Frankrike, men har også flere innbyggere enn disse landene til sammen.

USAs visepresident Mike Pence kunngjorde i helgen at han avlyser en planlagt valgkampturné med buss i Florida og flere valgmøter i Arizona.

Pence oppfordret så sent som onsdag republikanerne til å omtale pandemien i positive ordelag og fokusere på framgang og oppmuntrende tegn i kampen mot viruset.

Valgkampturneen hans skulle være ledd i denne strategien, men slik gikk det ikke.

Publisert:

Korona-viruset

 1. To smittet av koronavirus i Randaberg

 2. Koronasmitten øker - men ikke i Sverige

 3. Se oppdateringen fra SUS: – Nye utbrudd vil komme, men vi kan påvirke størrelsen

 4. Mener barnehager med mye fravær bør stenge: – Barn overlates til seg selv mer enn de burde

 5. Vet i november om koronavaksinen fungerer

 6. Rike land har gjort krav på halvparten av den framtidige vaksineforsyningen

Les også

 1. Det hvite hus bekymret over virusbølge

 1. Korona-viruset
 2. Koronaviruset
 3. USA
 4. Donald Trump