Greta Thunbergs utrolige år

På ett år har Greta Thunberg gått fra å være en enslig streikende skoleelev til å bli et globalt ikon for kampen mot klimaendringer.

Dette bildet av Greta Thunberg utenfor Riksdagen i Stockholm ble tatt 22. august i fjor, to dager etter at hun begynte sin skolestreik. I løpet av året som har gått, har hun blitt verdens mest kjente klimaaksjonist. Foto: Jessica Gow / TT / NTB scanpix

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

20. august 2018 satte den da 15 år gamle Greta seg for første gang ned utenfor den svenske Riksdagen i stedet for å gå på skolen. Ved siden av seg hadde hun den etter hvert så berømte plakaten «Skolstrejk för klimaet».

20. august 2019 er 16 år gamle Greta om bord på en hypermoderne seilbåt på vei over Atlanterhavet for å delta på klimakonferanser i New York, Canada og Chile.

I løpet av året som har gått, har hun snakket strengt til presidenter og statsministre, talt til verdens rikeste og mektigste og inspirert flere millioner av ungdommer til å demonstrere og aksjonere for klimakampen.

Hun har blitt hyllet og applaudert, men også kritisert, latterliggjort og skjelt.

Selv tar hun kritikken med knusende ro.

– For ett år siden startet jeg skolestreik for klimaet utenfor den svenske nasjonalforsamlingen, kun fordi noe måtte gjøres. Siden da har jeg fortsatt side om side med millioner andre. Og vi vil fortsette så lenge det trengs, skriver Thunberg på Twitter tirsdag i anledning ettårsdagen for klimaaksjonen.

Publisert:
 1. Global oppvarming
 2. Klimapolitikk
 3. Klima
 4. Greta Thunberg

Mest lest akkurat nå

 1. Torvik beklager e-post: – Ikke rasistisk ment. – Kan oppleves rasistisk, sier professor ved VID

 2. Ny studie på demens: – Funnene er oppsiktsvekkende

 3. Volden på Vaulen badeplass: Tre gutter tiltalt etter at 15-åring ble slått bevisstløs

 4. Fjell­bygda nektet å dø. Nå har de store planer

 5. Mann pågrepet - viste frem våpen på utested

 6. Hver kveld klemmer hun hode­puten til Maria og sier god natt til en datter som ikke lenger lever