Kim sier at Nord-Korea fortsatt venter på et positivt svar fra USA

Nord-Koreas leder Kim Jong-un sier han fortsatt venter på at USA skal komme med et positivt svar slik at de kan jobbe sammen for at Koreahalvøya blir atomfri.

Kinas president Xi Jinping (t.v.) og Nord-Koreas leder Kim Jong-un på flyplassen i Pyongyang. Det er første gang på 14 år at en kinesisk leder besøker Nord-Korea. Foto: CCTV via AP / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
Kinesiske turister i Sør-Korea kikker over grensa til Nord-Korea ved Panmunjom torsdag, samme dag som Kinas president Xi Jinping dro på statsbesøk til Nord-Korea. Foto: Ahn Young-joon / AP / NTB scanpix
Besøkende leser bånd med ønsker om koreansk gjenforening ved den nordlige siden av gittergjerdet som skiller Nord- og Sør-Korea ved den demilitariserte sonen mellom landene. Samtidig innledet Kinas president Xi Jinping torsdag et to dagers statsbesøk i Pyongyang. Foto: AP / NTB scanpix
icon
Denne artikkelen er over tre år gammel

– Nord-Korea er villig til å være tålmodig, sa Kim da han torsdag møtte Kinas president Xi Jinping idet sistnevnte innledet et to dager langt statsbesøk i Nord-Korea.

Det er første gang på 14 år at en kinesisk leder besøker Nord-Korea. Kim har selv vært fire ganger i Kina, og han skal i lang tid ha ønsket å få Xi på besøk.

Det antas at den kinesiske lederen har ventet med besøket for å avvente resultatet av atomsamtalene mellom Nord-Korea og USA.

Både forholdet til USA og Nord-Koreas atomprogram vil etter alt å dømme være viktige temaer i samtalene. Ifølge Kim har Nord-Korea det siste året iverksatt mange positive tiltak for å unngå en spent situasjon, men uten at det har kommet noe positivt svar fra «de relevante partene».

– Dette er ikke hva Nord-Korea ønsker, sa Kim under møtet med Xi, ifølge den kinesiske rikskringkasteren CCTV.

Utfordringer med Trump

Både Xi og Kim har på hvert sitt vis støtt på utfordringer i forholdet til president Donald Trump. Mens Kina har havnet i en alvorlig handelskonflikt, har Nord-Korea anklaget Trump for ikke å være seriøs i forhandlingene om landets atomvåpenprogram.

Xi ankom Pyongyang sammen med sin kone Peng Liyuan, utenriksminister Wang Yi og andre representanter for det kinesiske regimet.

Et bilde publisert av CCTV viser en stor kontingent med nordkoreanere som tar imot den kinesiske presidenten, med et militærorkester i bakgrunnen.

I en kommentar formidlet av det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua, heter det at Kina kan spille en konstruktiv rolle som mellommann for å bryte den onde sirkelen av mistillit mellom Nord-Korea og USA og på den måten åpne for atomnedrustning.

USA krever at regimet i Pyongyang kvitter seg med atomvåpen før det kan bli snakk om å oppheve sanksjonene mot landet. Nord-Korea derimot forsøker seg på en mer skrittvis tilnærming. Regimet vil at en innrømmelse fra deres side skal bli møtt med en lettelse av de økonomiske sanksjonene fra amerikansk side.

Kina advarer

Kina synes å støtte den nordkoreanske tilnærmingen og ber partene ha fornuftige forventninger og avstå fra å innføre ensidige tiltak og fremme urealistiske krav.

En tidligere nordkoreansk diplomat, som hoppet av i 2016, tror at Kim Jong-un vil be Xi Jinping om å overlevere et budskap til Donald Trump når presidentene treffes på G20-møtet i Japan i neste uke.

Den tidligere diplomaten Thae Yong-hu tror at Kim vil foreslå et eller annet kompromiss om atompolitikken for å legge til rette for et tredje toppmøte med den amerikanske presidenten.

Forholdet mellom Nord-Korea og USA har virket fastlåst etter toppmøte nummer to mellom Trump og Kim i Vietnam i februar.

Publisert: