Mann dømt for uaktsom voldtekt etter ny svensk lov

En mann er dømt til fengsel for uaktsom voldtekt i den første rettssaken der svensk høyesterett har prøvd landets ett år gamle samtykkelov.

Publisert: Publisert:
  • NTB-TT
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

– Det dreide seg om en uaktsom voldtekt da en mann i Västerbotten hadde samleie med en kvinne som han overnattet hos, skriver Högsta Domstolen i en pressemelding.

Saken dreier seg om en mann og en kvinne som hadde hatt kontakt med hverandre på sosiale medier gjennom lengre tid. Da mannen ville overnatte hos kvinnen, sa hun ja. Men hun gjorde det klart at hun ikke ville ha sex med ham.

Ikke frivillig

Mannen begynte likevel å ta på kvinnen og innledet senere samleie med henne. Kvinnen har beskrevet hvordan hun stivnet da mannen begynte å berøre henne. Men hennes passivitet førte ikke til at mannen valgte å forsikre seg om at hun faktisk ønsket å ha sex med ham.

Tingretten og lagmannsretten mener kvinnen ikke deltok frivillig, og dømte derfor mannen for voldtekt. Men høyesteretten argumenterer annerledes og dømmer ham for uaktsom voldtekt etter den nye samtykkeloven. Mannen var grovt uaktsom, men det fremgår ikke klart at han handlet med forsett, heter det i kjennelsen.

Mannen nekter

Han er dømt til to år og tre måneders fengsel, men straffutmålingen omfatter også voldtekt av et barn og seksuelle krenkelser. Straffutmålingen for den uaktsomme voldtekten er på åtte måneder.

Mannen nekter å ha gjort noe galt og hevder at han hadde oppfatning av at kvinnen ville ha sex. Han har også påpekt at han avbrøt samleiet da han merket at kvinnen ikke ville fortsette.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet kjørte beruset ung jente hjem. Der ble hun senere utsatt for vold for å ha brakt skam over familien sin

  2. Dette helikopteret sto til lading over natta

  3. Fritidsbåt hentet av redningsskøyte utenfor Jærkysten

  4. Stadig flere velger bort gravstein

  5. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg

  6. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

  1. Voldtekt