Putin demper krigsfrykt i Ukraina

Russland vil verken gå til krig mot Ukraina eller annektere Krim-halvøya, ifølge Vladimir Putin. Russlands opptreden i Ukraina får Norges regjering til å droppe Paralympics.

Publisert: Publisert:
Ntb

Putin bedyret at han ikke var bekymret for krig da han tirsdag for første gang snakket utførlig offentlig om krisen i nabolandet.

— Vi kommer ikke til å gå til krig mot Ukraina, sa han, men tok likevel et forbehold:

— Hvis vi gjør dette, vil det bare være for å beskytte lokalbefolkningen.

Putin pekte på at russisk maktbruk på den ukrainske, men prorussiske Krim-halvøya, vil være en absolutt siste utvei.

Frykten for krig har oppstått etter opposisjonens maktovertakelse i Ukrainas hovedstad Kiev.

Landet er splittet mellom en mer vestvennlig befolkning i vest og mer prorussiske innbyggere i øst. Ingen steder er dette tydeligere enn på Krim, som Russland nå med anslagsvis 16.000 soldater i praksis kontrollerer.

Paralympics-boikott

Vesten har reagert skarpt på Russlands handlinger. Norge har besluttet at verken helseminister Bent Høie (H) eller prinsesse Märtha Louise kommer til å være til stede under Paralympics i russiske Sotsji i mars.

Russlands krenkelse av Ukrainas grenser og fraværet av en russisk garanti mot en opptrapping av konflikten, gjør det ikke naturlig å sende noen fra regjeringen dit, ifølge utenriksminister Børge Brende (H).

Polen tok tirsdag i bruk NATO-traktatens artikkel 4, som sier at medlemslandene kan be om rådslaging når de føler sikkerheten truet.

En tjenestemann varsler at USA om kort tid kommer til å innføre sanksjoner mot Russland. Amerikanerne har allerede innstilt alt militært samarbeid med Russland, og Vesten varsler en mulig boikott av G8-møtet i Sotsji.

— Naturligvis har Vesten allerede uttrykt økonomisk og politisk støtte til Ukraina. Men etter det har man ikke så veldig mange andre virkemidler igjen, sier førsteamanuensis Geir Flikke ved Universitetet i Oslo.

— Det er viktig for det internasjonale samfunnet at man bruker sivilisert demokrati og ikke er den parten som eskalerer konflikten.

- Neppe krig

På Krim-halvøya oppsto det tirsdag en dramatisk konfrontasjon da ubevæpnede, ukrainske styrker forsøkte å komme seg på jobb på basen sin, men ble stanset av væpnede, russiske soldater. Situasjonen utartet ikke til annen voldsbruk enn russiske varselskudd.

Putin avviste at det er russiske styrker på Krim og beskrev de svært godt utstyrte soldatene som selvforsvarsgrupper.

Brende håper Russland nå vil avstå fra en videre militær opptrapping, trekke ut soldater, forholde seg til folkeretten og løse krisen gjennom politisk dialog.

— Men det gjenstår å se at noe skjer på bakken når det gjelder Russlands tilbaketrekking, sier han til NTB.

Etter å ha hørt Putin tror imidlertid ikke seniorforsker Jakub Godzimirski ved NUPI det blir krig mellom nabolandene.

— Jeg tror denne faren er over. Det skyldes ikke bare denne pressekonferansen. Også det faktum at han har sendt styrkene som deltok i den store militærøvelsen, tilbake til basene, tyder på det, sier han.

Advarer mot provokatører

Godzimirski viser også til andre russiske signaler som peker i samme retning.

— Putin benektet for eksempel at det var russiske soldater som tok kontroll over Krim-halvøya. Han har også sagt at Russland ikke kommer til å overta Krim, i hvert fall formelt. Det betyr at det sannsynligvis går i retning av en normalisering av situasjonen, sier NUPI-forskeren.

Ukraina og Russland har nå også innledet samtaler på ministernivå.

Godzimirski mener faren for en opptrapping av konflikten som følge av en misforståelse var størst sist helg, selv om man ikke kan utelukke at det kan være provokatører på begge sider.

Flikke avviser Putins påstander om at Russland handler ut fra et behov for å beskytte en truet, russisk sivilbefolkning på Krim.

— Det er et konstruert trusselbilde som nærmest handler om å lage den trusselen man mener å være utsatt for, sier han. (©NTB)

Publisert: