EU nærmer seg lovregulering av roboter

EU-parlamentet har tatt første skritt mot lovregulering av roboter. Parlamentsmedlem Mady Delvaux frykter et «apokalyptisk scenario» hvor roboter gjør opprør mot menneskene.

Roboter blir gjerne framstilt som søte og artige, men i framtiden kan menneskeheten stå overfor et apokalyptisk scenario der roboter blir slemme og gjør opprør. Foto: AP / NTB scanpix

 • Frode Kvam
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Justiskomiteen stemte torsdag kveld med 17 mot 2 stemmer for et forslag fra Delvaux, en sosialistisk politiker fra Luxembourg. I februar skal hele EU-parlamentet ta stilling til spørsmålet.

Delvauxs forslag omhandler spørsmål rundt standardisering, teknologi og etikk, og ansvar og skader som kan oppstå som følge av bruk av roboter og kunstig intelligens, særlig når det dreier seg om selvkjørende biler.

Overtar jobber

Videre foreslår hun at EU-kommisjonen utreder hva som skjer når roboter overtar mange arbeidsoppgaver, og hvordan skattesystemet bør innrettes, med mulighet for innføring av borgerlønn.

Finland skal i år, dersom Riksdagen sier ja, gjennomføre et prøveprosjekt med borgerlønn. Ideen er tidligere luftet av blant andre Tesla-grunnlegger Elon Musk, som i fjor stilte det sentrale spørsmålet: Hvem skal betale befolkningens lønn når roboter har overtatt alle jobbene?

Nødknapp

– Vår hverdag blir i økende grad påvirket av roboter. For å forsikre oss om at roboter er, og vil forbli, i menneskehetens tjeneste, er vi nødt til å få på plass et robust juridisk rammeverk, sier Delvaux.

I forslaget tar hun også til orde for å utstyre roboter med en nødknapp, slik at roboten kan deaktiveres i nødssituasjoner.

Uten slike regler, «kan menneskeheten stå overfor et apokalyptisk scenario der roboter setter seg opp imot sine menneskelige eiere», advarer Delvaux i et intervju med nettstedet EurActiv.

Les også

 1. Bli med Aftenbladet på tur i den førerløse bussen

 2. Hvem skal styre den førerløse bilen? Hvem skal dø?

 3. Offshore-firma gjør suksess med robot i luften

 4. Roboten Banki kan erstatte 40 ansatte i SR-Bank

 5. Robotgressklippere skalperer pinnsvin

Publisert:
 1. Teknologi
 2. Robot
 3. EU
 4. Selvkjørende biler

Mest lest akkurat nå

 1. Vil utvide Europas største steinbrudd – naboene fortviler

 2. Bensinstasjon-ansatt koronasmittet - ber kunder være obs

 3. Sånn ser nye Ruten ut etter to måneder

 4. Hus uten vann og kloakk kan bli sentrum av strid på Bryne

 5. Står du nær en som sliter psykisk, er det særlig en feil du bør unngå

 6. Dugnad i Randaberg ga seks nye smittetilfeller