Knivstikking i New Zealand var terrorangrep

Et knivangrep i en butikk i New Zealand var en terroraksjon, ifølge myndighetene. Seks ble skadd, og den antatte gjerningsmannen ble drept av politiet.

  • NTB-AFP-DPA
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Det som skjedde i dag, var avskyelig, det var hatefullt, det var galt, sier statsminister Jacinda Ardern. Hun sier mannen som angrep, var en IS-inspirert srilankisk statsborger som kom til New Zealand i 2011 og hadde vært overvåket siden 2016.

Den antatte gjerningsmannen ble skutt og drept av politi som overvåket ham. De skjøt ham et knapt minutt etter at knivangrepet begynte. Ifølge Ardern kjente sikkerhetstjenestene til mannen og overvåket ham kontinuerlig. Hun legger til at det ikke var juridisk grunnlag for å holde ham innesperret.

Angrepet skjedde rundt klokka 14.40 lokal tid fredag.

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier under en pressekonferanse at knivangrepet var et terrorangrep utført av en ekstremist

Kritisk

– Politiet har funnet mannen, og han er blitt skutt. Han døde på stedet, heter det i en uttalelse fra politiet. De bekrefter at en mann kom inn i en matbutikk i et kjøpesenter i Auckland og skadet flere personer.

Tilstanden er kritisk for tre av de skadde, mens ytterligere én person beskrives som alvorlig skadd, ifølge nødetatene. Videoopptak viser folk som løper ut av butikken i panikk. På opptakene kan man høre folk rope at det er «noen med kniv der inne», før man hører lyden av politiets skudd.

Politiet står utenfor åstedet for knivangrepet i Auckland på New Zealand

Angrep i mai

Supermarkedssjef Kiri Hannifin sier han er knust av det som har skjedd.

– Nok en gang tynges hjertet av vissheten om det våre ansatte og kunder har opplevd og blitt vitne til. Tankene våre går til dem som er skadd og deres familier, og vi vil støtte alle de ansatte i butikken, sier han.

I mai ble fem personer knivstukket i en annen butikk i samme kjede på Sørøya.

Det er strenge koronarestriksjoner i Auckland, New Zealands største by, og matbutikker er blant de få som fortsatt får holde åpent.

(©NTB)

Publisert: