Kasakhstans president ber soldatene skyte uten forvarsel

Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokajev har bedt styrkene om å skyte mot opprørere uten forvarsel. Han sier «de væpnede bandittene» vil bli tilintetgjort.

Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokajev advarer om at myndighetenes sikkerhetsstyrker vil åpne ild uten forvarsel.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
Et stort antall demonstranter er pågrepet i Kasakhstans største by Almaty de siste dagene.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Terrorister fortsetter å ødelegge eiendom og bruke våpen mot sivile. Jeg har gitt styrkene ordre om å skyte for å drepe – uten forvarsel, sa Tokajev i en TV-sendt tale fredag.

FN, EU og USA er blant de som har tatt til orde for en nedtrapping av uroen i Kasakhstan og en fredelig forhandling mellom partene, noe Tokajev fnyser av.

– For noe tull. Hva slags forhandlinger kan man gjøre med kriminelle mordere? Vi har å gjøre med bevæpnede og trente banditter. Derfor må de tilintetgjøres, og dette vil bli gjort snarlig, sier han.

Tokajev sier at byen Almaty har blitt angrepet av 20.000 «bevæpnede banditter». Han takket samtidig Russlands president Vladimir Putin for å ha sendt styrker til landet.

Sterk misnøye med høy pris på gass, som mange benytter som drivstoff i biler i landet, var en utløsende årsak til protestene.

Demonstranter har de siste dagene stormet regjeringsbygninger, gått løs på butikker og satt fyr på biler, og det har kommet til harde sammenstøt med opprørspolitiet. Flere titalls demonstranter skal være drept i landets største by Almaty. Ifølge landets innenriksdepartement er minst 26 personer drept i forbindelse med uroen.

Men myndighetene har delvis kuttet kommunikasjonen med omverdenen, og det er derfor vanskelig å få bekreftet opplysninger om hva som skjer.

Publisert: