Hamstring og evakuering i solfylte Sør-Florida

Mens orkanen Irma allerede raser et par flytimer lenger sør, er innbyggerne i Miami opptatt av å hamstre vann, mat og bensin. Og å følge med på nyhetene.

Uværet var onsdag på vei mot Puerto Rico, Jomfruøyene og Den dominikanske republikk. Haiti og Cuba har også stålsatt seg i påvente av uværet.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Solen skinner fortsatt fra nesten skyfri himmel i Miami, sør i Florida og vinden er knapt merkbar. Men Jens Middborg fra Stavanger, som befinner seg i Miami, merker godt at en ekstraordinær orkan er på vei til den tropiske storbyen helt sør i Florida, og muligens treffer land på lørdag.

– Miami er jo langt fra ukjent med tropiske stormer og orkaner, men alle sier at stemningen nå er ekstra mørk og avventende. For dette er ikke en «vanlig» orkan, sier Middborg.

Han har vært i Miami i tre uker for å hjelpe sønnen Jens Håkon Middborg Bendiksen (19) å komme til rette før universitetsstudiene i nord-Miami. Faren reiser hjem nå.

Jens Middborg fra Stavanger forlater solfylte Miami onsdag med svært blandede følelser.

– Jeg er jo veldig glad på egne vegne for at jeg skal komme meg vekk, men er jo bekymret for sønnen min da. Han har allerede fått beskjed om at universitetet holder stengt fra torsdag på grunn av orkanfaren, sier Middborg.

Nyhetene er fulle av bilder og innslag om Irma.

– Bildene som er kommet inn fra Karibia hittil på nyhetene, er helt fryktelige. Oversvømmelser, knuste båter og bygninger.

De siste par dagene har Middborg og sønn forsøkt å fylle med mat og vann. Det har også resten av byen prøvd på, for vannflasker og bensin er nesten ikke å oppdrive.

– Ikke få panikk

– På nyhetene sier de at det er nok varer, men at det er distribusjonen som ikke er rask nok fordi alle skal handle det samme. På nyhetene henstilles det om å ta det med ro og ikke få panikk, og heller komme tilbake til butikkene neste dag, sier Middborg.

Den norske sjømannskirken nord for byen ligger i en stormsikker bygning, og holder alltid åpent. Middborg sier at sønnen planlegger å søke tilflukt der sammen med noen andre norske studenter mens orkanen herjer på det verste.

Ellers er både turister og fastboende evakuert fra The Florida Keys.

– Det snakkes også om at enkelte flomutsatte områder av Miami kan bli evakuert, sier Middborg.

Omdirigerer cruiseskip

Orkanen Irma feier nå over det som er noen av verdens mest populære cruisehvavner i det østlige Karibia; St. Martin, Antigua, Bahamas, Jomfruøyene og Puerto Rico.

Ifølge en artikkel i USA Today, har alle de store rederiene gjort endringer i sine programmere dennne uken på grunn av den varslede monsterorkanen.

Norwegian Cruise Line (NCL) har to Miami-baserte skip som har seilt i østlige Karibia. Rederiet har avbrutt begge cruisene, og kalt skipene tilbake til havn i Miami. Planlagte cruise som skulle gått til området senere i uken, er kansellert.

Rederiene Carnival og Royal Caribbean Cruise Line har begge omdirigert sine østlige Karibia-cruise, som etter planen skulle gått til øyer som Bahamas, Jomfruøyene og Puerto Rico, til vest-Karibia. De går nå i stedet til til havner som Jamaica, Haiti og Mexico. Dette gjelder blant annet verdens største cruiseskip, Allure of the Seas, som har base i Fort Lauderdale i Sør-Florida.

– Like stor som Frankrike

Orkanen Irma kan være den største og kraftigste orkanen som noensinne har rammet Karibia. Men akkurat hvor stor og farlig er den? Vakthavende meteorolog Geir Ottar Fagerli i Meteorologisk Institutt forklarer:

– Det er forskjell på vindstyrken og hvor fort orkanen beveger seg. Mens vindkastene fra Irma kan komme opp i 300 kilomteter i timen, vil orkanen forflytte seg rundt 20 kilometer i timen, sier han.

Hvor stor er Irma?

Ikke så stor, når man sammenlikner med enkelte lavtrykk som kommer innover Europa. Irma har vel et areal som Frankrike. Vinden og nedbøren er sterkest innerst, i ytterkantene er det vel helst snakk om stiv kuling.

Hvor stort er orkanens øye?

Orkanens øye, som er senteret i orkanen, er et sted uten nedbør og uten vind. Dette «øyet» kan være noen kilometer i diameter.

Orkanene svekkes jo når de kommer innover land. Hvorfor?

Fordi orkanene får energien sin fra oppvarmet havvann. Uten energitilførsel svekkes den.

Orkaner fører ofte til stormflo. Hva er konsekvensene av det?

I tillegg til vanvittig vind og enorme nedbørsmengder, fører stormfloen til at havet hever seg opptil to meter. Med flate øyer og i områder som The Florida Keys, kan dette får svært store konsekvenser, sier Fagerli.

Publisert: