Sukkerholdig drikke øker kraftig risikoen for diabetes

For hver boks med sukkerholdig drikke du inntar daglig, øker du risikoen for å utvikle diabetes type to med hele 22 prosent, viser en ny undersøkelse.

Publisert: Publisert:

brus2 Foto: Scanpix

  • Ntb
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Undersøkelsen bygger på helseinformasjon om 350.000 mennesker i åtte europeiske land, og den ble ledet av dr. Dora Romaguera ved Imperial College London.

— På bakgrunn av den økningen vi ser i inntak av sukkerholdig drikke i Europa, bør befolkningen få klar beskjed om den helseskadelige effekten av slik drikke, konkluderer Romaguera i siste utgave av tidsskriftet Diabetologia.

Daglig inntak

Risikoen for å utvikle diabetes øker med hele 22 prosent for hver boks med brus eller annen sukkerholdig drikke du drikker daglig, sammenlignet med om du nøyer deg med én slik boks i måneden, viser undersøkelsen.

Flere amerikanske undersøkelser har tidligere påvist en klar sammenheng mellom høyt inntak av sukkerholdig drikke, og fedme og diabetes type to.

Romaguera og hennes forskerkollegaer ønsket å undersøke om en slik forbindelse også lot seg påvise i Europa, noe det hersker liten tvil om.

Klar sammenheng

350.000 mennesker fra Storbritannia, Tyskland, Danmark, Italia, Spania, Sverige, Frankrike og Nederland fikk spørsmål om sine spise og drikkevaner, og dette ble sammenholdt med helseinformasjon om dem.

Sammenhengen mellom brusdrikking og diabetes var helt klar, mens det ikke lot seg påvise noen sammenheng mellom høyt inntak av frukt-juice og sykdommen.

Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) lider nå 310 millioner mennesker verden over av diabetes type to. Overvekt og mangel på mosjon er betydelige risikofaktorer for å få sykdommen. (©NTB)

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Menn på byen spør hvor mye Cechell (31) koster

  2. 17 turister ble stoppet på Stavanger lufthavn

  3. Nå har vi spist den i 50 år - og aldri har vi spist mer

  4. Gå kort og se langt med disse ti lokale toppturene

  5. – Det gjør så vondt i hjertet at noen har gått så langt for å lage en falsk historie om meg

  6. Ap revner på midten