Røde Kors: Desperat situasjon i jemenittisk by

Røde Kors slår alarm om en desperat situasjon i den krigsherjede byen Taiz i Jemen, der sivile er fanget og lik ligger strødd i gatene.

En av bygningene som er ødelagt i de siste kampene i Taiz sørvest i Jemen. Foto: Anees Mahyoub / Reuters / NTB scanpix

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

– Skudd fra snikskyttere og vilkårlig bombardement har fanget sivile, sier Alexandre Faite, sjefen for Den internasjonale Røde Kors-komiteen ICRC i Jemen.

Taiz ligger sørvest i Jemen og er blant landets mest folkerike. Byen har i over ett år vært beleiret, hovedsakelig av Houthi-opprørere. Lokalbefolkningen anklager opprørerne for å ha utført vilkårlige artilleriangrep mot boligområder siden.

– Lik ligger i gatene og folk har ikke mulighet til å få innfridd sine grunnleggende behov. Situasjonen er desperat, sier Faite tirsdag.

Militære tjenestemenn opplyser til nyhetsbyrået AFP at over 40 mennesker ble drept i nye kamper ulike steder i Jemen tirsdag.

Mangler og vann

Lokale militser som er alliert med Jemens saudistøttede regjering har langsomt presset Houthi-krigerne tilbake fra stillinger inne i Taiz. De har ennå ikke klart å bryte beleiringen, men kan fortsatt benytte noen vanskelige fjellveier ut av byen.

– De massive sivile lidelsene som følge av de siste kampene kommer på toppen av alvorlige begrensninger på folks hverdag, deriblant bevegelsesfrihet og tilgang til basisvarer som mat og vann, uttaler ICRC.

Hjelpeorganisasjonen opplyser at sykehusene i Taiz i snitt har tatt imot over 200 sårede daglig denne uka.

Forrige helg trådte en 48 timer lang våpenhvile i kraft i Jemen, men denne tok slutt uten at den ble respektert verken av den saudiledede militæralliansen, Houthi-militsen eller andre opprørsgrupper.

Minst 10.000 drepte

Saudi-Arabia gikk til krig mot Houthi-bevegelsen i mars 2015, og minst 10.000 mennesker er drept og 30.000 er såret i konflikten. Nærmere 4.000 av de drepte er sivile.

Ifølge FN er 14 millioner mennesker i Jemen nå avhengige av matvarehjelp utenfra. 2 millioner mennesker er underernærte i landet, og 370.000 barn lider under akutt underernæring.

Houthi-militsens medlemmer tilhører zaydi-sekten, en gren av sjiaislam som utgjør rundt en tredel av befolkningen i landet og har støtte fra Iran.

President Abd-Rabbu Mansour Hadi er sunnimuslim og støttes av Saudi-Arabia.

Publisert:
  1. Jemen
  2. Krig
  3. Røde Kors

Mest lest akkurat nå

  1. Fortsatt anbefaling om å unngå besøk

  2. Emilie (22) skulle ut for å kjøpe Pepsi Max, havnet i Oslo

  3. Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen

  4. Han fikk ALS: – Jeg blir levende begravet i min egen kropp

  5. Bilselger til­talt for å ha svindlet over 40 privat­personer, egen arbeids­giver og flere bedrifter

  6. Politiet frigir navn på de fem omkomne i hyttebrannen i Andøy