Löfven klar til å lede ny koalisjonsregjering

Socialdemokraterna er forberedt på å lede en ny koalisjonsregjering dersom ingen av blokkene får flertall i valget, påpeker statsminister Stefan Löfven.

Stefan Löfven (S) er hardt presset og åpner for samarbeid på tvers av blokkene for å hindre at Sverigedemokraterna får makt. Foto: Henrik Montgomery/TT / NTB scanpix
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Alternativet er å gi makt til Sverigedemokraterna (SD), et rasistisk parti med nazistiske røtter. Det kommer jeg aldri til å medvirke til, skriver statsministeren i en kronikk i Dagens Nyheter.

– Vi sosialdemokrater kommer ikke til å samarbeide med eller gjøre oss avhengige av Sverigedemokraterna, lover Löfven, som i dag leder en rødgrønn koalisjon sammen med det lille Miljöpartiet.

Regjeringen hans har klart å dra i land mange blokkoverskridende avtaler om blant annet energipolitikk, forsvar og klima, påpeker han. Statsministeren mener dette viser at partiene i Riksdagen er beredt til å samarbeide.

Det er ikke første gang Löfven frir til høyresiden for støtte, og han har åpnet for samarbeid med både Centern og Liberalerna i den borgerlige firepartialliansen.

Löfven viser til regjeringskrisen høsten 2014, da SD felte regjeringens budsjett. Allerede da hadde et samarbeid på tvers av de to store blokkene vært å foretrekke, mener statsministeren.

På meningsmålingene går SD mot en oppslutning på omkring 20 prosent i valget. Partiet kan dermed bli større enn Moderaterna, som står i spissen for den borgerlige alliansen.

SD feide inn i Riksdagen med 12,9 prosent av stemmene i 2014, men ingen andre partier har villet samarbeide med dem. SD har distansert seg fra sine høyreradikale og nynazistiske røtter, og går til valg på strengere innvandringspolitikk, endret integrasjonspolitikk og kriminalitetskamp.

Publisert: