Madrid overtar roret i Catalonia

Fredag ble spenningen delvis utløst i Catalonia. Uavhengighetserklæringen derfra ble møtt med at det spanske senatet fratar Catalonia selvstyret. Krisen trappes ytterligere opp.

Den spanske statsministeren Mariano Rajoy forlater overhuset i det spanske parlamentet under en pause fredag. Han ba parlamentet om å frata Catalonia selvstyret.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over fem år gammel

Spillet om løsrivelse av Catalonia tok et nytt og dramatisk skritt i går, da parlamentet i Catalonia først erklærte uavhengighet.

Gleden blant separatistene i Catalonia ble kortvarig. Under én time seinere vedtok senatet i Madrid å iverksette den «politiske atombomben» i grunnlovens artikkel 155. Catalonia mistet selvstyret sitt og hele regionregjeringen, med president Carles Puigdemont i spissen, vil bli avsatt.

Les også

De som også vil ha sitt eget land

Det var et stort flertall på 214 som stemte for, 47 mot og én stemte blankt.

Regjeringen i Madrid overtar midlertidig kontrollen over politi, byråkrati, finanspolitikk og offentlig kringkasting i Catalonia.

Det er første gang i Spanias historie at denne bestemmelsen i grunnloven tas i bruk.

Els Segadors!

I Catalonias parlament i Barcelona brøt den katalanske nasjonalsangen Els Segadors ut klokka halv fire fredag ettermiddag.

70 av parlamentets 135 representanter hadde nettopp stemt for et forslag som skal sette i gang en prosess med å etablere «Republikken Catalonia». Etter at avstemningsresultatet ble lest opp, brøt det ut en voldsom applaus før representantene reiste seg og sang den gamle nasjonalsangen.

En stor del av opposisjonen hadde forlatt salen før avstemningen. 10 av representantene stemte mot erklæringen og to stemte blankt.

Les også

Spania varsler nyvalg i Catalonia  

Etter at avstemningsresultatet var klart, sendte statsminister Rajoy ut en twittermelding og ba alle spanjoler forholde seg rolige. «Rettsstaten vil gjenopprette lovlige tilstander i Catalonia», skrev han.

Spente katalanere utenfor parlamentet i Barcelona fredag ettermiddag. De ser på en storskjerm hva som skjer innenfor veggene.

«Ulovlig og farlig»

– Det som skjer i Catalonia er åpenbart i strid med loven, demokratiet og alles rettigheter. Og det har konsekvenser, sa Rajoy i sin tale i senatet i Madrid tidligere fredag. Han sa at den spanske regjeringen griper inn for å «redde» befolkningen i Catalonia fra et mindretall som ønsker løsrivelse fra Spania.

Under talen fikk han stående applaus fra de fleste representantene i salen.

Den spanske statsministeren ba parlamentet om å iverksette artikkel 155 fordi det ikke lenger finnes noe annet valg.

– Det er nødvendig å gjenopprette lov, demokrati og stabilitet i Catalonia, sa statsministeren. Han beskyldte den katalanske regjeringen for å splitte familier og ødelegge samfunnet.

– Folk har lidd nok nå, og all usikkerheten har skremt næringslivet vekk fra Catalonia. Katalanerne trenger ikke beskyttelse mot det som de kaller spansk imperialisme, men mot en minoritet som på intolerant vis har erklært seg som eiere av Catalonia, sa Rajoy.

Sosialdemokratene snudde

Det spanske sosialdemokratiske partiet PSOE, som selv er splittet i synet på om det er riktig å være en del av det parlamentariske grunnlaget for den konservative statsministeren, har hatt det ekstra vanskelig i prosessen. Helt til det siste har partiet forsøkt å finne mellomløsninger mellom Madrid og Barcelona. I prinsippet ønsker sosialdemokratene at Spania skal omdannes til en føderal stat, der delstatene har en større grad av selvstyre enn i dag.

Det var lenge usikkert om PSOE ville støtte bruken av artikkel 155, men i går kom det fram at partiet sier ja.

Svake regjeringer

En viktig årsak til at krisen i Catalonia har vart så lenge er at begge regjeringene, både den i Madrid og den i Barcelona, har et svakt parlamentarisk grunnlag.

Spania var i flere måneder i fjor uten regjering, helt til sosialdemokratene etter intern strid valgte å støtte den konservative Mariano Rajoys regjering.

Merkelig koalisjon

Det er en merkelig koalisjon som nå styrer i Catalonia. Det er bare én sak som forener de to katalanske partiene fra hver sin politiske fløy, og det er ønsket om løsrivelse fra Spania. Spania-kjenner og statsviter Espen Barth Eide, vår tidligere utenriksminister, har sammenliknet koalisjonen med at Høyre og Rødt skulle gå til valg sammen her hjemme.

President Carles Puigdemont

President Carles Puigdemont tilhører partiet PDeCat (katalansk: Partit Demòcrata Europeu Català). Partinavnet kom så seint som i fjor, men medlemmene er de samme som var i partiet CDC, et tradisjonsrikt parti der det viste seg at partilederen (og mangeårig president i Catalonia) var korrupt. Merkelappen til PDeCat kan være «katalansk nasjonalistisk, separatistisk høyre-sentrum-parti».

Sammen med et annet uavhengighetsparti og noen separatist-organisasjoner gikk Puigdemont til valg i september 2015 under paraplyen «Junst Pel Sí» («Sammen for Ja»). Målet var absolutt flertall i regionparlamentet, og valgløftet var en «bindende» folkeavstemning om løsrivelse fra Spania.

Men koalisjonen fikk bare 62 av 135 seter. Det ble umulig for noen å danne regionregjering, og alt lå til rette for nyvalg i Catalonia, satt til 10. januar 2016.

Ytre venstre inn

Men i siste liten kom det i stand en avtale mellom «Junst Pel Sí» og ytre venstre-partiet CUP. CUP hadde vunnet 10 seter i parlamentet, og flertallet var sikret. Carles Puigdemont kunne danne regjering.

Folkeavstemningen kom i stand 1. oktober. Selv om over 90 prosent sa ja til løsrivelse, var det bare 43 prosent som stemte. Meningsmålinger har tidligere vist at under halvparten av katalanerne ønsker løsrivelse.

Hva skjer nå?

Nå skal altså alt styres fra Madrid. Men vil offentlig ansatte i Catalonia lystre ordre? Hva med de ansatte i skoler, skattevesen og helsevesen? Og ikke minst i politiet, som i Catalonia har en spesielt fri stilling.

Og de mange tusen katalanere som nå strømmer ut i gatene. Mange av de vil feire uavhengighetserklæringen i glede. Andre vil protestere mot forsøket på løsrivelse fra Spania.

Og mange vil sikkert protestere vilt mot at de mister selvstyret.

Publisert: