Amnesty dokumenterer etnisk rensing i Myanmar

Flere landsbyer har blitt brent ned for å fordrive den muslimske rohingya-minoriteten i Myanmar. Amnesty International mener det ikke er noen tvil om at det foregår en etnisk rensing i landet.

Flyktene rohingyaer fra Myanmar er her fotografert på vei til en flyktningeleir i Shah Porir Dwip i Bangladesh.
 • Lars Halskov
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Sikkerhetsstyrker i Myanmar har i de siste tre ukene gjennomført en systematisk etnisk rensing av rohingyaer – en muslimsk minoritet i landet.

Les også

Rohingyaer benekter at de har satt fyr på egne landsbyer

Så klar er meldingen som nå kommer fra Amnesty International, som støtter seg på satellittbilder, bilder, videoer og utsagn fra øyenvitner.

«Klare bevis»

– Bevisene er utvetydige. Myanmars sikkerhetsstyrker er i gang med å sette den nordlige delen av delstaten Rakhine i flammer i en kampanje for å drive rohingyaene ut av Myanmar. Ta ikke feil: Dette er etnisk rensing, sier Tirana Hassan, leder for Amnesty Internationals kriseberedskap.

Hun fremhever at det har vært et «klart og systematisk mønster av overgrep».

Disse satelittbildene er publisert av Amnesty International/Planet Labs, og viser landsbyen Inn Din i nordlige Rakhine-provinsen i Myanmar. Bildet til venstre er tatt 27. august, mens det til høyre er tatt 11. september.

– Sikkerhetsstyrker omringer en landsby, skyter folk som flykter i panikk, og brenner husene deres til grunne. Juridisk sett er dette forbrytelser mot menneskeheten: systematiske angrep og tvungen deportering av sivile, sier hun.

Minst 80 branner

Amnesty International har oppdaget at det siden 25. august i år har vært minst 80 storbranner i bebodde områder i den nordlige delen av delstaten Rakhine. Det skyldes at hæren i Myanmar på det tidspunktet innledet en militær operasjon etter at den væpnede gruppa Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) angrep flere politistasjoner. Mer enn 370.000 rohingyaer har siden flyktet over grensen til Bangladesh.

Satellittbilder

Amnesty International kan ikke bekrefte de mange brannene av uavhengige kilder inne i de rammede områdene ettersom Myanmars regjering har innført restriksjoner som har gjort det vanskelig å bevege seg i området.
Organisasjonen har imidlertid sammenlignet satellittbilder av brannene med øyenvitneskildringer og bilder av nedbrente hus.

En 27 år gammel mann fra Inn Din har fortalt Amnesty at hæren, med støtte fra små militsgrupper, omringet hans by 25. august i år, og løsnet skudd opp i lufta før de angrep og skjøt mot tilfeldige rohingyaer i det de flyktet. Selv gjemte mannen seg i en nærliggende skog i tre dager mens militæret plyndret og brente ned hus i landsbyen.

Stormet landsby

I en annen landsby, Yae Twin Kyun, har en 48 år gammel mann forklart Amnesty at han 8. september så soldater og politi storme landsbyen:

– Da militæret kom, begynte de å skyte mot folk, som ble redde og begynte å løpe. Jeg så militæret skyte mange mennesker og drepe to unge gutter. Det pleide å være 900 hus i vår landsby, men nå gjenstår kun 80. Det er ingen igjen til å begrave alle likene.

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi møter massiv internasjonal fordømmelse fordi hun ikke gjør noe med utrenskningene.

Forfølgelsen har stått på gjennom flere år. Rohingyaene har i årevis blitt diskriminert i Myanmar, som i all hovedsak er å regne som et buddhistisk land.

Folkelig motvilje

Mange i Myanmar anser rohingyaene som innvandrere fra nabolandet Bangladesh, og den folkelige motviljen mot dem har økt markant etter at ultranasjonalistiske buddhistiske munker begynte å beskylde dem for å ville overta Myanmar og gjøre landet muslimsk.

Rohingyaene utgjør imidlertid kun en minoritet på 1,2 millioner mennesker i et land med omkring 53 millioner innbyggere.

Aung San Suu Kyi leder landet største parti, NLD. Hun har ikke på noe tidspunkt fordømt forfølgelsen av rohingyaene, og hun har havnet i krangel med FN etter at hennes regjering har nektet å gi en egen FN-utsending adgang til Myanmar for å undersøke forfølgelsen.

Aftenbladet/Politiken


Publisert:
 1. Myanmar
 2. Aung San Suu Kyi
 3. Amnesty International
 4. Bangladesh

Mest lest akkurat nå

 1. Ny forsvarer inn i Birgitte-saken

 2. Støyende asfalt­arbeid mellom Tjensvoll­krysset og Madla­krossen de to neste nettene

 3. «Disse hadde styrket Viking»

 4. Ny dobbel renteheving fra Norges Bank – varsler ny heving i september

 5. Skulle sjekke om alt gikk bra med naboen. Ble stukket med kniv i brystet

 6. Fortsatt venter flere hundre tusen på penger de har til gode