En fransk helt, eller bare en araber?

PARIS: En av mange franske spesialiteter, er debatten om antall fargede landslagsspillere, religion, rasisme og lojaliteten til flagget og republikken.

Landslagssjef Didier Deschamps har tatt Karim Benzema inn i varmen igjen på landslaget. Det faller franske høyreekstremister tungt for brystet.
 • Michael Seidelin
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:

Nå som vi nærmer oss EM har striden brutt ut igjen. Denne gang er skurken rapperen Youssoupha, og landslagssjef Didier Deschamps som har tatt ut Real Madrid-stjernen Karim Benzema i troppen. Ytre høyre protesterer mot spilleren som med sine algeriske røtter aldri har skjult sitt ambivalente forhold til Frankrike.

Uttaket av Karim Benzema, som for noen år siden beskyldte Didier Deschamps for å være rasist, skaper overskrifter som strekker seg langt utover sportssidene i de franske avisene. En ny kontrovers ble utløst da fotballforbundet valgte rapperen Youssoupha til å spille inn en ny hymne for «Les Bleus».

– Jeg tror de har gitt etter for mobben, ved å velge Youssoupha, var den rasende kommentaren fra Jordan Bardella, den unge nestlederen for Marine Le Pens parti, Rassemblement National, eller Nasjonal Samling som det blir på norsk.

Det er Yousouphas fortid det er noe galt med. For Youssoupha er kjent for tekster som skildrer voldelige angrep på politiet, på høyreorienterte personligheter og ikke minst på Marine Le Pen.

Rap, fotball og politikk

Sportsminister Roxana Maracineanu har nå fått saken på sitt bord. - Jeg er uenig i måten han omtaler denne kvinnen på, sa hun til radiostasjonen France Info forleden, og henviste til en tekst om Marine Le Pen. - Men sangen og videoen hans viser et variert lag av individualister, og hvilke forskjeller den blå landslagstrøya binder sammen.

Fotballforbundets styreleder Noël Le Graët har tatt avstand fra saken, og hevder at han ikke hadde kjennskap til hymneplanene før Yousouphas hyllest av de regjerende verdensmesterne var en realitet.

I stedet ble han orientert da landslagssjef Didier Deschamps kunngjorde at Karim Benzema var tatt inn i varmen. Han hadde unnlatt å ta ut Karim Benzema i 2016, fordi Benzema var tiltalt sammen med venner for å ha truet med å publisere en sexvideo med daværende landslagskollega Mathieu Valbuena, med mindre Valbuena betalte «løsepenger». Saken forventes å komme opp for retten til høsten.

Selv reagerte Karim Benzema voldsomt på eksklusjonen. I et intervju med den spanske sportsavisen Marca uttalte han dengang at - Landslagssjefen hadde gitt etter for en rasistisk del av den franske offentligheten.

Men Karim Benzemas storspill for Real Madrid har ført til press på Deschamps om å ta stjernen med algeriske aner inn på laget igjen.

Flerkulturelle franskmenn

Marine Le Pen minner om at Karim Benzema aldri har sunget nasjonalsangen «Marseillaisen».

– Det er en krigssang, svarer Karim Benzema.

Fransk fotballs største navn, Michel Platini, uttaler til sportsavisen l 'Équipe at han heller ikke sang den i sin tid som landslagsspiller. Han har ofte uttalt at han finner «Marseillaisen» voldelig og overdrevent patriotisk. Men, sier Platini: - Jeg ble aldri kritisert, fordi jeg er hvit.

Forfatter Fatiha Boudjahlat snakker ofte om «Benzema-komplekset», den kompliserte tilknytningen til to kulturer som millioner av franskmenn med innvandrerbakgrunn lever med hver dag. Og én ting er sikkert. Han har all mulig interesse for å spille bra i EM, for som han en gang uttalte i et intervju: - Når jeg scorer for landslaget, er jeg en fransk helt. Når jeg spiller dårlig, er jeg bare en araber.

Les også

 1. Karim Benzema tangerte Raúl med klassescoring mot Chelsea

 2. Slik blir fotball-EM på TV

Publisert:
 1. Karim Benzema
 2. Marine Le Pen
 3. Michel Platini

Mest lest akkurat nå

 1. Mange båtglade er innom denne gjestehavnen i Ryfylke hver sommer. Nå er den kåret til Norges beste

 2. Nå øker Lnett prisen på nettleien – årsaken er den høye strømprisen

 3. Overskridelser skaper trøbbel for byggingen av nye SUS: – Ikke en veldig kjekk dag

 4. Erik Ravnanger var overvektig og i elendig form før han møtte Benedicte Kristoffersen. Her er de på vei til sitt eget bryllup.

 5. Mystisk leverbetennelse sprer seg blant barn

 6. Stor­skole på denne tomta det beste for bydelen