Kilder: Aung San Suu Kyi er igjen i husarrest

Myanmars avsatte regjeringssjef Aung San Suu Kyi er satt i husarrest i sin residens, ifølge kilder i partiet hennes.

Et bilde av Aung San Suu Kyi under en demonstrasjon i den thailandske hovedstaden Bangkok etter militærkuppet mandag.
  • NTB-AP-AFP
Publisert: Publisert:
Militærkjøretøyer ved sperringer på en vei i retning nasjonalforsamlingen i Myanmars hovedstad Naypyidaw tirsdag.
Soldater vokter en vei i Myanmars hovedstad Naypyidaw tirsdag.
En mann kikker på aviser i Myanmars største by Yangon dagen etter militærkuppet.
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Dermed ser det ut til at ringen er sluttet for Suu Kyi (75), som satt i husarrest i lange perioder da Myanmar var et militærdiktatur.

Den gang befant hun seg i familiens villa ved en innsjø i landets største by Yangon. Nå oppholder hun seg i sin residens i hovedstaden Naypyidaw, ifølge flere kilder.

Naboer så Suu Kyi innenfor murene rundt eiendommen tirsdag morgen, forteller presserådgiver Kyi Toe i den avsatte regjeringssjefens parti NLD.

– Er bekymret

Også en av partiets folkevalgte bekrefter at Suu Kyi befinner seg i boligen i hovedstaden. Så langt skal det ikke være noe som tyder på at hun er i direkte fare.

– Vi fikk beskjed om ikke å bekymre oss. Men det gjør vi, sier parlamentsmedlemmet til nyhetsbyrået AFP.

Politikeren, som ikke ønsker å bli navngitt, holdes selv innesperret. Vedkommende er internert sammen med andre folkevalgte i et boligområde for medlemmer av nasjonalforsamlingen i Naypyidaw.

Også Myanmars president Win Myint antas å befinne seg i husarrest etter militærkuppet mandag.

– 400 politikere innesperret

Nyhetsbyrået AP har snakket med en parlamentariker som sier han befinner seg sammen med om lag 400 kolleger i boligkomplekset i Naypyidaw.

Mannen vil ikke oppgi navnet sitt av frykt for represalier. Inne på området er det politifolk, og soldater patruljerer utenfor, forteller han. De folkevalgte får lov til å ringe, men ikke å forlate stedet.

Partiet NLD krevde tirsdag at alle de pågrepne og internerte politikerne må løslates.

– Frigi alle de internerte, het det i en uttalelse som er lagt ut på partiets Facebook-side.

Påstander om valgfusk

I tillegg krever NLD at militæret må godta resultatet av valget i Myanmar i november i fjor. NLD vant en overlegen seier, men forsvaret hevder det foregikk valgfusk.

Påstanden er ikke blitt bevist, men den brukes av militæret som en begrunnelse for maktovertakelsen.

Myanmar var tidligere styrt av en militærjunta, og landets spesielle grunnlov sikrer forsvaret stor politisk makt. Likevel er militærets posisjon blitt svekket de siste årene, blant annet fordi NLD har oppnådd gode valgresultater.

Aung San Suu Kyi fikk i 1991 Nobels fredspris for sin mangeårige kamp for demokrati i Myanmar. I senere år er hun blitt sterkt kritisert for ikke å ta til motmæle mot militærets undertrykkelse av den muslimske rohingya-minoriteten i landet.

Lite informasjon

Da militærkuppet pågikk mandag, ble telefon- og internettforbindelser kuttet. Dagen etter er det fortsatt vanskelig å få informasjon, forteller Danmarks ambassadør i Myanmar, John Nielsen.

– Militæret har overtatt stort sett alle TV-kanalene og noen av de store nettleverandørene, som de kan åpne og stenge som det passer dem, sier han til nyhetsbyrået Ritzau.

Ambassadøren forsøker i stedet å få informasjon direkte fra kontakter rundt om i landet for å få oversikt over situasjonen.

Sjefen for den internasjonale lufthavnen i Yangon sier til nyhetsbyrået Reuters at flyplassen vil holde stengt helt fram til mai.

Samtidig opplyser Telenor at deres mobilnett i Myanmar er oppe igjen etter å ha blitt stengt under militærkuppet. Det norske selskapet er en av de største mobiloperatørene i landet.

Publisert: