Domstol avviser Trumps krav om å gjeninnføre innreiseforbud umiddelbart

En ankedomstol i California avviser justisdepartementets krav om umiddelbart å gjeninnføre innreiseforbudet for borgere fra sju land. Nå skal anken behandles.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Da anken ble levert til en domstol i San Francisco lørdag, krevde USAs justisdepartement samtidig at den midlertidige forføyningen mot innreiseforbudet oppheves mens anken behandles. 

Bare timer senere ble det klart at president Donald Trump ikke får medhold i kravet.

Det var en føderal dommer i Seattle som fredag satte en midlertidig stopper for den omstridte presidentordren for en drøy uke siden. Delstaten Washington fikk medhold i at innreiseforbudet er grunnlovsstridig.

Domstolen i San Francisco skal nå behandle anken fra justisdepartementet, som mener det er et grunnleggende prinsipp at «en fremmed som ber om å få innreise til USA, ber om et privilegium». Utlendinger har ingen konstitusjonelle rettigheter med hensyn til en slik anmodning, framholder regjeringens advokater i anken.

Fakta om Trumps innreiseforbud:

USAs president Donald Trump undertegnet fredag 27. januar en ordre om omfattende endringer i USAs utlendingspolitikk for å hindre «radikale, islamistiske terrorister» i å komme til USA.

Flyktninger nektes adgang til USA for en periode på 120 dager. Syriske flyktninger stenges ute på ubestemt tid.

Innføring av et generelt innreiseforbud på 90 dager for personer fra sju hovedsakelig muslimske land: Iran, Irak, Libya, Somalia, Sudan, Syria og Jemen.

Forbudet gjelder også reisende som har dobbelt statsborgerskap, hvis et av dem er fra et av de sju landene. Presidentordren omfatter også folk som i dag har arbeidstillatelse i USA.

En føderal dommer i delstaten Washington utstedte 3. februar en landsomfattende midlertidig forføyning mot innreiseforbudet for borgere fra de sju landene.

Utenriksdepartementet reverserte 4. februar kanselleringen av opptil 60.000 visum, mens grensemyndighetene fikk beskjed om å slippe inn visuminnehavere fra de rammede landene.

Samme dag anket justisdepartementet kjennelsen fra Seattle og ba om at den midlertidige forføyningen settes til side mens anken behandles.

(Kilde: AP, NTB)

Les også

 1. Professor tror Trump vil slite mot domstolen

 2. Folk skynder seg til USA mens de kan

Publisert:
 1. Donald Trump
 2. Flyktninger

Mest lest akkurat nå

 1. 61 flypassasjerer fra Sør-Afrika testet positivt

 2. Sandnes-ordfører: – Tror helseministeren har misforstått noe

 3. Halve livet sto hun på scenen, så kom hun knapt ut av sengen

 4. Nå kan alt skje i Stavanger!

 5. 10 grunner til at strømprisen vil være skyhøy i mange år

 6. Ekteparet vil at den nye butikken på Madla skal vekke gode barndomsminner