TPP-medlemmer vil holde avtalen i live uten USA

Land i Asia og Stillehavsregionen fortsetter med en egen regional handelsavtale, etter at USAs president Donald Trump signerte ordre om å trekke landet fra frihandelsavtalen TPP.

USAs president Donald Trump ga mandag ordre om å trekke USA fra TPP-avtalen, som var Trump-administrasjonens første store utenrikspolitiske vedtak.
 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Japans finansminister Taro Aso sa på en pressekonferanse tirsdag at landet kommer til å jobbe videre med de gjenværende TPP-medlemmene for å fremme frihandel.

– Jeg tror at USA også ser betydningen av frihandel. Så det er viktig med fortsatt tett kommunikasjon med Washington, sa Japans utenriksminister Fumio Kishida.

President Trumps ordre om å trekke landet fra TPP har fått flere reaksjoner blant de gjenværende medlemmene.

– Det er svært skammelig, men ikke uventet, var Australias handelsminister Steve Ciobos reaksjon på Trumps avgjørelse.

– En spade

Australias statsminister Malcom Turnbull vil fortsette å jobbe for avtalen og kritiserer Trumps valgkampløfte om proteksjonisme.

– Tro meg, proteksjonisme er ikke en stige som hjelper deg å komme ut av en lav vekstfelle. Det er en spade for å grave deg dypere, sa Turnbull.

Australia holder muligheten åpen, og landet har allerede vært i samtaler med Canada, Mexico, Japan, New Zealand, Singapore og Malaysia om å jobbe for et alternativ, sier Ciobo. New Zealands handelsminister Todd McClay er av samme oppfatning og sier at landet er klar til å satse på TPP med de gjenværende medlemmene.

Amerikanske arbeidsplasser

Uten USA gjenstår Australia, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore og Vietnam. TPP-avtalen ble signert av de tolv landene i 2016, men er ennå ikke ratifisert.

Trump signerte ordren i Det hvite hus mandag, og han fulgte dermed opp tidligere uttalelser om å føre en mer proteksjonistisk linje og skrote frihandelsavtaler. Ifølge Trump truer frihandelsavtaler amerikanske arbeidsplasser.

Publisert:
 1. USA
 2. Donald Trump
 3. Australia
 4. Canada
 5. Japan

Mest lest akkurat nå

 1. Borgli falt stygt på sykkel i Sola Arena

 2. Vaksineforsker: – Må regne med å bli smittet flere ganger med ulike virusvarianter

 3. Bil kjørte inn i tre - kvinne fraktet til SUS

 4. Kulturlivet skuffet over lettelser – går ikke langt nok

 5. Omsider får denne mannen en gate oppkalt etter seg

 6. Demonstrerte mot høye strømpriser: Krever makspris på 50 øre