From Norway with penger

<p> Gujrat er et pakistansk fylke. Det er dessuten her de fleste pakistanere i Norge stammer fra. </p>

Publisert: Publisert:
  • Ingeborg Eliassen
iconDenne artikkelen er over 15 år gammel

PAKISTAN: Med et Pakistan-Norway-friendship-krus hver i neven sirkulerer ti stortingsrepresentanter blant velgere de sjelden har møtt, i alle fall aldri her, halvveis rundt kloden:

Pakistanske nordmenn på kortere og lengre opphold i gamlelandet, invitert til uformell lunsj av den norske ambassaden. Ambassadør Janis Bjørn Kanavin og hans medarbeidere er på tur i «det norske Pakistan» med Stortingets kommunalkomite. Underveishar bussen parkert i en folkemengde i Kharian, foran et orkester av sekkepiper og trommer og med velkommen-bannere på norsk. Kanavin har fått krans lagt rundt halsen. — Velkommen til Lille Oslo! hilses det med aksent foran buffeten. Her er bilselgeren fraMoss og en ivrig Aftenposten-leser fra Holmlia. Her er dessuten faren til Høyre-representanten Afshan Rafiq, den første politikeren på Stortinget med innvandrerbakgrunn. Muhammad Rafiq har jobbet i Oslo Sporveier i mange år. Nå deler han ut visittkort i etpartytelt i Kharian.

Det er dette området i den folketette Punjab-provinsen de fleste av Norges 25.000 pakistansk-ættede kommer fra: Gujrat fylke består av 1084 landsbyer med tilsammen ca. to millioner innbyggere. 72 prosent av dem bor «på landet», ifølge fylkesstatistikken.

I dag er området økonomisk bedre stilt enn landsgjennomsnittet, sier fylkesordfører Chaudry Shafaat Hussain. Det skyldes arbeidsutvandringen, forklarer han: Til Norge, Danmark og Storbritannia før, til Valencia og Barcelona i Spania i dag.

— Det er ingen tvil om at utvandringen har tjent Gujrat. Emigrantene pløyer inn penger i økonomien. Folk som har bodd fem eller ti år i Europa, blir svært gode samfunnsborgere her. De er kanskje fattige i Oslo. Men her er de rike, sier Hussain.

En vandring rundt i en av landsbyene demonstrerer dette. Blant beskjedne murhus og enkle fasader rager plutselig nyrike villaer på store tomter. Flere ser ut som de står tomme. Huseieren bor i Newcastle. Eller København. Eller kanskje Stavanger.

I en trang gate åpnes en dør. Ei ung jente stikker hodet ut med et forundret blikk: - Jeg synes jeg hørte norsk i gata? Det er Kandila fra Mortensrud, 21 år og tannlegeassistent. Hun er på besøk hos bestemoren, som familien har sørget for et romslig hus til ilandsbyen. Selv har hun og foreldrene et annet hus, men det ligger i hovedstaden Islamabad.

Andre dører åpner seg også gjestfritt for de norske innvandringspolitikerne. Noen har langt enklere forhold på innsiden. Forskjellene gjør det sterkeste inntrykket på Arbeiderpartiets Signe Øye.

— Mange har bygd seg det som i landsbyens forstand er slott - monumenter over at de har lykkes i Vesten. De er blitt en middelklasse her. Det er jo bra for dem det gjelder. Men noen utjamning blir det jo ikke, mener Øye.

Pakistan og Norge er to kulturelle univers. Men flyreisen er kurant: PIA - Pakistan International Airlines - har fløyet mellom Gardermoen og Islamabad onsdag, lørdag og søndag siden 1999. En lørdag i september er flyet fullt. Fullt av Oslo-folk på vei til brylluper i Pakistan; unge, gamle, kvinner, barn og menn. Tiden før ramadan er høysesong for brylluper, forklarer en ung mor som står og bysser barnet bak i flyet.

På sete 41 A sitter Balouch G. Abbas, en røslig drosjesjåfør fra Bjørndalen i Oslo. Han skal se nevøen bli gift i Rawalpindi. Abbas egne barn i Oslo er både voksne og gift. De har gode jobber i vekterbransjen og i butikk, forteller han. Alle sammen - medsvigerdøtre og barnebarn - bor hjemme hos ham og kona i Bjørndalen. Sånn sparer de på levekostnadene.

Abbas har bodd i Norge siden samfunnet var melkehvitt og karri var noe de dristigste hadde i fiskebollesausen. På begynnelsen av 70-tallet var han den første personen med brun hud i Bodø, mimrer han: - Det var da folk skrapte på huden min for å se omfargen var ekte!

Ingeborg.eliassen@aftenbladet.no

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. Regler for utbetalinger til politikere og partier er kjent ulovlig. Det kan få landsdekkende konsekvenser

  2. Signalbygget på Forus skal rives. Her er de nye planene

  3. Rødt legger lokk på saken. Slik forklarer Stavanger-politikeren hvorfor hun bryter ut

  4. Ett nytt smittetilfelle i Stavanger

  5. Elbiler må betale mer

  6. Koronasmitten øker - men ikke i Sverige