Minst ni drept og 50 såret i angrep mot julemarked i Berlin

Tysk politi bekrefter at ni personer er drept og rundt 50 såret i det som trolig er et terrorangrep mot et julemarked i Berlin. En person er pågrepet etter at en lastebil braste inn i folkemengden.

  • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

– Vi etterforsker om det er et terrorangrep. Vi vet fortsatt ikke hva som ligger bak, sier en polititalsmann.

En mistenkelig person ble pågrepet i nærheten av lastebilen. Politiet etterforsker nå om han kan ha vært sjåføren. En annen person ble funnet død inne i bilen.

Politiet i Berlin bekrefter på Twitter at minst ni personer er døde. En politikvinne sier minst 50 er såret, noen av dem alvorlig.

Utenriksdepartementet arbeidet mandag kveld med å finne ut om noen nordmenn er berørt.

Dystert

NTBs reporter Hege Pauline Hovig har ankommet julemarkedet, som ligger på Breitscheidplatz.

– Kaiser Wilhelm-kirken, som ble bombet under andre verdenskrig, står som en dyster bakgrunn, med lastebilen rett foran. Blålysene fra utrykningskjøretøyene blinker i takt med julelysene, sier NTBs reporter.

Hun forteller om et stort antall ambulanser og politi, og om sårede som løftes på bårer og inn i ambulansene.

Markedet er sperret av, og det er kun pressefolk som er igjen innenfor. Folk som forlot markedet, så ut til å være i sjokk, opplyser hun videre.

– Utenfor sperringen er det mange folk, men stort sett er situasjonen rolig. Imidlertid brøt det plutselig ut kraftig munnhoggeri mellom flere personer. Noen ropte på tysk til folk som så ut til å være av arabisk eller tyrkisk opprinnelse. Det ble en ganske amper stemning, men politiet fikk roet situasjonen ned, forteller hun.

Har ikke oversikt

Det er ennå uklart hvem ofrene er, forteller senator Andras Geisel i delstatsregjeringen i Berlin. Han kom til julemarkedet mandag kveld for å delta på en kort pressebrifing.

– Vi vet ennå ikke om det er utlendinger blant de drepte og sårede, sier Geisel til NTB.

Så langt tyder mye på at det dreier seg om en bevisst handling, melder nyhetsbyrået DPA.

Statsminister Angela Merkel sier i en kort uttalelse via sin talsmann at hun sørger over de drepte.

Avisen Berliner Morgenpost har publisert bilder som viser ødelagte bord og boder. Bilder viser Scania-lastebilen med knust frontrute etter å ha pløyd ned flere boder på markedet. Markedet ligger innenfor en gangvei som skiller området fra gaten utenfor.

Pågripelse

Politiet har bedt Berlins innbyggere om å holde seg innendørs. Politiet advarer også mot å spre rykter og videoer fra åstedet, av hensyn til ofrene og deres pårørende.

En stor politiinnsats ble satt i gang i jakt på føreren av lastebilen. Politifolk med maskingevær ble observert dyrehagen, samt flere politibiler, og alle inngangene til undergrunnsstasjonen Bahnhof Zoo ble stengt, skriver Berliner Morgenpost.

Litt senere opplyste politiet at en person var pågrepet. Den tyske avisen Bild skriver at pågripelsen skjedde etter en kort flukt.

Det er ukjent om personen som ble funnet død inne i lastebilen, var med på angrepet eller hadde en annen rolle.

Nice

Ifølge Die Welt har det i flere dager vært indikasjoner på at det kunne finne sted et angrep mot et julemarked i Berlin.

Fremgangsmåten ligner på Nice-angrepet på den franske nasjonaldagen 14. juli, da en lastebil pløyde seg gjennom en folkemengde langs strandpromenaden. I det angrepet ble 86 personer drept og over 400 såret. (NTB)

Publisert: