Kuldebølge gir debatt om atomkraft

Franskmennene fryser. Flere av reaktorene på landets atomkraftverk er ute av drift, og det kan bli nødvendig å kutte strømtilførselen i perioder. 75 prosent av Frankrikes strømforbruk kommer fra kjernekraftverk.

Det er vakkert, men franskmennene fryser. Bildet ble tatt på mandag ved Champ du Feu nær Strasbourg.
 • Michael Seidelin
  Aftenbladet/Politiken
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Med 12 minusgrader biter kulda mer enn normalt i Strasbourg, og selv i Marseille ved middelhavskysten har hanskene og velpolstrede dunjakker blitt hentet frem fra skap og skuffer i takt med at kulda tiltar. Det er langt fra dramatisk, men med temperaturer på seks til åtte grader under det normale, blir franskmennene nervøse.

Ny debatt

Spørsmålet er om de franske energileverandørene kan levere den nødvendige energien til landets industri, franskmennenes mobiltelefoner, kjøkken og ikke minst varmeovner. Nok en gang skaper landets avhengighet av atomkraft debatt.

To meldemmer av Greenpeace protesterer utenfor en av bygningene til energi-giganten EDF i Paris, i desember 2016. Selskapet som driver Frankrikes kjernekraftverk.

– Vi har gjort oss selv til atomkraftens slaver, lød det nylig under et av valgmøtene til presidentkandidat Yannick Jadot fra partiet De Grønne. Og i et radiointervju med kanalen France Inter mandag konstaterte energieksperten og forskeren Jean-Marie Chevalier at Frankrike befinner seg i en utsatt situasjon om man sammenligner med nabolandene.

19 atomkraftverk

75 prosent av landets strømforbruk blir nemlig produsert ved landets 19 atomkraftverk. I de siste månedene har 18 reaktorer på flere av de 19 kraftverkene vært avslått som følge av avsløringer av alvorlige produksjonsfeil i generatorene som produserer damp.
Pierre-Franck Chevet, den ansvarlige for Autorité de sûreté nucléaire, som overvåker sikkerheten på og rundt atomkraftverkene, har ved flere anledninger sagt at han er «dypt bekymret» over situasjonen.
I tillegg kommer den rutinemessige kontrollen av reaktorene, og allerede i oktober stilte miljøminister Ségolène Royal spørsmål om hvorvidt det statseide kraftselskapet EDF kunne garantere for strømleveransen i et brev til direktøren for selskapet.

Gjenåpning?

EDF-direktør Jean-Bernard Lévy lovet ministeren at et maksimum av reaktorer ville være klare i januar-februar, men han innrømmet at situasjonen er «mer komplisert enn normalt».

Fra maskinverkstedet til Areva Creusot Forge-fabrikken i Le Creusot, Frankrike den 11. januar 2017. Selv om det er funnet enkelte feil i deler til kjernekraftverk som er produsert her, er det ikke grunn til å stenge reaktorere, sier en direktør ved fabrikken.

Siden har det gått raskt, og ifølge motstanderne av atomkraft går det altfor raskt. For flere av de defekte generatorene er plutselig klar til å settes i gang igjen. Martial Chateau fra organisasjonen «Observatoire du nucléaire» mener at EDF har lagt politisk press på kontrollorganet Autorité de sûreté nucléaire, og miljøaktivister har sendt inn en klage til den høyeste franske rettsinstansen, Conseil d’Etat. Der skal man de neste dagene ta stilling til om gjenåpningen av de omdiskuterte reaktorene foregår i henhold til gjeldende lover og forskrifter.

Strømførende i kulda ved Bourg Saint-Maurice, Frankrike, den 4. desember 2016.

«Senk temperaturen»

EDF og regjeringen håper å kunne komme seg gjennom kulda med en rekke anbefalinger til landets innbyggere. Blant annet oppfordres folk til å senke temperaturen inne med én grad, i tillegg til oppfordring om å ikke bruke både komfyr og stekeovn mellom klokka 19.00 og 20.00. Dessuten ønsker EDF og regjeringen at man ikke lader alle landets mobiltelefoner på de mest kritiske tidspunktene.

Det kan bli aktuelt å «strupe» strømleveransen, og i verste fall kan det føre til strømbrudd i kortere perioder dersom kulda fortsetter å øke og strømforbruket øker i takt.

Betaler produksjonsstans

Samtidig har EDF fått på plass en avtale med 21 store virksomheter som stanser eller begrenser sin produksjon i en periode mot betaling. Til slutt kan det også bli aktuelt å importere strøm fra Tyskland og Spania.
Ifølge energieksperten Jean-Marie Chevalier avhenger det siste av om tyske og spanske strømleverandører har mulighet til å eksportere strøm til Frankrike.

Kjemper i motvind

Flere av kandidatene i det regjerende Sosialistpartiets primærvalg, som finner sted akkurat nå, peker på behovet for en ny energipolitikk med mer vekt på fornybar energi. Også tidligere undervisningsminister Benoît Hamon påpeker dette:

– Den planlagte overgangen til ny energi går altfor langsomt, sa Hamon på et velgermøte i forrige uke. Han vurderer at Frankrike ligger langt bak flere europeiske land på dette området, til tross for at landet har optimale muligheter for å utnytte både vind- og solenergi.

Atomkraftlobbyen rundt EDF – som er blant verdens ledende kraftselskaper – og selskapet Areva – som i flere tiår har bygget og drevet atomkraftverk over hele verden – kjemper nå i motvind.

Etterforsker

Det franske svaret på Økokrim etterforsker Arevas tidligere direktør, Anne Lauvergeon, tidligere diplomatisk rådgiver for avdøde president François Mitterrand, i forbindelse med oppkjøpet av en uranmine i Niger som Areva kjøpte for en uforholdsmessig høy pris.

Selskapet har også hatt store tap i forbindelse med byggingen av atomkraftverk i og utenfor Frankrike. Det gjelder for eksempel såkalte PWR-verk, eller trykkvannsreaktorer, i Finland og Flamanville, som begge er flere år forsinket. Ikke desto mindre har EDF påtatt seg å bygge et tilsvarende verk i Hinckley Point i England, som ifølge EDFs tidligere finansdirektør er et så risikabelt prosjekt at det utgjør en reell økonomisk fare for EDF.

Presset på EDF er også tungt fra før av. Ifølge en rapport fra den franske riksrevisjonen vil demonteringen av de 12 eldste kraftverkene koste omtrent 325 milliarder norske kroner i løpet av få år.

Aftenbladet/Politiken

Publisert:
 1. Fornybar energi
 2. Energipolitikk

Mest lest akkurat nå

 1. Spisstalent klar for Viking: – Utrolig stort

 2. Omikronsmitte påvist etter konferanse i Oslo

 3. 138 nye korona­smittede i Stavanger

 4. Familien ble hjemløs etter brannen på Sviland: – Det er tusen praktiske ting som må ordnes når alt er borte

 5. Slik kan du få bolig­drømmen oppfylt, uten nok egen­kapital

 6. Kvinne mistenkt etter hendelse ved utested i Sandnes