Putins parti hevder å ha vunnet regionvalg

Regjeringspartiet Forent Russland hevder å ha vunnet helgens regionvalg i Russland, men opposisjonen mener å kunne vise til flere symbolske seire.

Valgarbeidere i landsbyen Luppolovo utenfor St. Petersburg brukte visir for å beskytte seg mot koronasmitte. Flere av opposisjonens kandidater sier de har vunnet sine respektive valg i Russlands regionvalg i helgen.
 • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
Ksenja Fadejeva og Aleksej Navalnyj da Navalnyj besøkte Tomsk i august. Fadejeva sier hun er blitt valgt inn i bystyret i Tomsk.
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

De offisielle resultatene fra det tre dager lange valget er varslet mandag. Anklager om valgfusk er allerede tallrike.

Den uavhengige valgobservatørgruppen Golos hevder å ha mottatt en strøm av rapporter fra sine folk, som forteller at de ble nektet å se dokumenter og påpeke uregelmessigheter.

Golos hevder også å ha mottatt rapporter om ferdigutfylte stemmesedler som ble stappet i valgurnene av funksjonærer, og om stemmesedler som ble byttet om før de ble lagt i urnene.

Lederen for den statlige valgkommisjonen i Russland, Ella Pamfilova, hevder på sin side at det praktisk talt ikke har kommet inn rapporter om uregelmessigheter i forbindelse med valget.

Symbolske seire

Ifølge president Vladimir Putins parti Forent Russland viste valgdagsmålinger søndag at de gjorde et svært godt valg, og at deres kandidater vant guvernørvalgene i 12 av de 18 regionene.

De øvrige seks vinnerne kom angivelig fra opposisjonspartier som regnes som allierte med Kreml.

Den Kreml-kritiske opposisjonen hevder på sin side å ha vunnet flere symbolske seire, blant annet i Tomsk i Sibir. Der viser foreløpige resultater at Forent Russland fikk under 25 prosent av stemmene, en halvering fra valget for fem år siden.

Nervegift

Det var under et besøk i Tomsk i august at opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

Ingen har kunnet fastslå hvem som står bak, og russiske myndigheter mener det er absurd å påstå at de har noe med saken å gjøre. 44-åringen ligger nå på sykehus i Berlin.

To av Navalnyjs allierte i Tomsk ser ifølge foreløpige resultater ut til å ha sikret seg plasser i bystyret i Tomsk.

Taktisk stemmegivning

Russlands tredje største by Novosibirsk, der både Kommunistpartiet og den Navalnyj-ledede opposisjonen står sterkt, hadde også besøk av opposisjonslederen rett før han ble forgiftet.

Navalnyj oppfordret velgerne i byen til å stemmes taktisk på kandidater med størst sjanse til å beseire kandidatene fra Forent Russland – en taktikk som lyktes under valget på russisk statsduma i fjor, der Forent Russland overraskende fikk en stor kalddusj.

En av Navalnyjs allierte, Sergej Bojko, hevdet mandag å ha sikret seg en plass i bystyret i Novosibirsk, men heller ikke der foreligger ennå de offisielle resultatene.

EU-protest

Også på Krim-halvøya, som Russland annekterte fra Ukraina i 2014, ble det holdt valg i helgen.

EU har protestert på dette og gjort det klart at de ikke anerkjenner noen av dem som blir valgt til å representere den såkalte delrepublikken.

I en rekke av Russlands 85 regioner ble det i helgen avholdt valg på guvernører og medlemmer av regionale forsamlinger og byforsamlinger. I tillegg ble det avholdt flere suppleringsvalg til landets nasjonalforsamling.

Les også

 1. Facebook-kontoer tilknyttet Russland er slettet

 2. – Jeg har ingenting felles med dem som styrer. De er en skam for Storbritannia, og de får meg til å føle meg kvalm

Publisert:
 1. Vladimir Putin
 2. Russland

Mest lest akkurat nå

 1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 2. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 3. Innenfor denne knuste døren ble et eldre par angrepet. Dette var gjerningsmannens sannsynlige rute.

 4. Da hun fikk påvist det arvelige genet, fikk hun valget. For henne var det aldri et spørsmål.

 5. Et enkelt Messenger-spørsmål fra en slektning ble til et mareritt for Rune Nedrebø

 6. Trafikkuhell i Hillevåg