Bistand går til palestinske terrorister

Familiene til palestinske selvmordsbombere belønnes gjennom bistandsmillioner. Norsk bistand til palestinerne utgjør 600 millioner kroner, men UD mener å ha fått forsikringer om at beløpet ikke går til terrorister.

Familien til 17 år gamle Mohammed Nasser Tarayreh hedrer minnet hans med plakater. Den 30. juni i fjor brøt han seg inn i en israelsk bosetning og stakk en 13 år gammel jente med kniv til hun døde. Faren Nasser og moren Raeda er her hjemme i landsbyen Bani Naem sammen med noen av de andre barna sine. Familien får nå utbetalt penger fra den palestinske selvstyremyndigheten og/eller PLO. På plakaten er et bilde av 17-åringen sammen med Yasser Arafat og president Mahmoud Abbas. «Fatah feirer sin martyrhelt Mohammed Nasser Mahmoud Tarayreh» står det.
 • Tor Dagfinn Dommersnes
  Tor Dagfinn Dommersnes
  Journalist
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Palestinske selvstyremyndigheter (PA) bruker årlig mer enn 2,5 milliarder norske kroner på lønn til fanger i israelske fengsler, men også til familiene til palestinske selvmordsbombere og andre terrorister som har tatt uskyldige israelere med seg i døden.

Knivstakk 13-årig jente

Et eksempel på en slik martyrfamilie er de etterlatte til 17 år gamle Mohammed Nasser Tarayreh fra landsbyen Bani Na´im på Vestbredden. 30. juni i fjor tok han seg inn i en jødiske bosetning og knivstakk en 13 år gammel jente til hun døde - før han selv ble drept. Nå har familien hans rett på 350 dollar (ca 3000 kroner) i måneden fra «Martyrfondet» til palestinerne.

Over en fireårsperiode skal palestinerne ha utbetalt totalt 9,6 milliarder kroner til dette formålet. Det er en beregning gjort av Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA), og rapporten kan du lese her.

Denne summen ble også rapportert til en komité i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset i slutten av januar, i følge The Times of Israel.

Prosjektleder for studiene er tidligere direktør i departementet for strategiske saker og tidligere leder av den israelske hærens etterretnings- og forskningsavdeling, general Yossi Kuperwasser.

Kristelig Folkeparti mener at norsk bistand til palestinerne bør reduseres dersom dette fortsetter.

Israelske soldater plasserer sprengstoff i huset til familien Nasser Tarayreh i landsbyen Bani Naem på Vestbredden etter at sønnen i huset drepte en israelsk jente.

Mest til palestinerne

Målt per hode er det ingen som får så mye norsk bistand som palestinerne. I 2016 fikk hver palestiner 127 kroner fra Norge. Neste på listen er Libanon, med 109 kroner (fordi det er så mange syriske flyktninger der). Så er det et langt hopp ned til Sør-Sudan med 46 kroner.

At Palestina topper denne listen er ingen nyhet. Slik har det vært i svært mange år, og en av forklaringene er den spesielle norske posisjonen som leder av giverlandsgruppen for Palestina (AHLC).

40 år gamle Raeda Tarayreh mistet sønnen sin, og huset ble sprengt i lufta.

Stortingsrepresentantene Hans Fredrik Grøvan og Hans Olav Syversen (begge KrF) stilte spørsmål om palestinsk «terrorlønn» til utenriksminister Børge Brende (H) i slutten av april. De avsluttet slik:

«Vi mener utbetalingene bryter så fundamentalt med målet om fred og forsoning mellom israelere og palestinere, at Norge og andre giverland må stille selvstyremyndighetene overfor et valg: Enten opphører ordningen med terrorlønn, eller så må man vurdere om norsk bistand til de palestinske myndighetene kan fortsette i samme omfang som før. Tar du utfordringen, utenriksminister Børge Brende?»

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF)

Har tatt det opp

I svaret sitt gjorde Børge Brende det klart at Norge flere ganger har gjort det klart for Den palestinske selvstyremyndigheten (PA) at støtteordningen rettet mot palestinske fanger i israelske fengsel, hvor økonomiske utbetalinger øker med fangenes soningstid, er uakseptabel og må avvikles.

– I mine samtaler med president Mahmoud Abbas og finansminister Shukri Bishara har jeg ved flere anledninger understreket at PA vil være tjent med å avskaffe den nåværende praksisen, sa Brende.

– Er du fornøyd med dette svaret fra utenriksministeren?

– Brende understreker at det er uakseptabelt å lønne terrorister. Det er ikke overraskende. Jeg konstaterer med tilfredshet at han har tatt opp denne helt uakseptable praksisen med andre giverland for å legge press på de palestinske myndighetene, sier Grøvan til Aftenbladet.

Får ikke konsekvenser

- Det er også interessant at Abbas føler seg presset til å vurdere denne praksis på nytt. Det som overrasker meg i svaret hans er at han ikke kan garantere at det vil få konsekvenser for norsk bistand til de palestinske myndighetene dersom ikke terrorlønnen avvikles. Hvis ikke denne praksisen tar slutt, mener jeg at norsk og andre vestlige lands bistand bør avvikles, sier Grøvan.

Kathrine Jensen er leder i Palestinakomiteen.

Vil ikke fordømme

Kathrine Jensen er leder i Palestinakomiteen i Norge og hun har selvsagt et helt annet utgangspunkt i denne saken.

– Jeg stiller meg kritisk til begrepet til begrepet «terrorlønn», sier Kathrine Jensen til Aftenbladet. - Dette er et ledd i Israels kampanje for å svekke palestinerne ved å framstille absolutt alle angrep mot absolutt alle israelere som terrorisme. De aller, aller fleste palestinske fanger i israelske fengsler er selvsagt ikke mordere og terrorister. De fleste har drevet en legitim kamp mot israelsk militære okkupasjon som har pågått i 50 år. Det er okkupasjonen som er problemet, ikke hvordan palestinske myndigheter velger å støtte fangene sine.

Marwan Barghouti blir her eksortert av israelske fengselsvakter til et rettsmøte i Jerusalem i 2012.

– Gjelder det også når palestinerne gir lønn til familiene til palestinske selvmordsbombere?

– Vi støtter ikke selvmordsaksjoner. Men hvorfor skal ikke palestinske familier som har mistet sin forsørger få hjelp? Jeg vil ikke fordømme palestinernes valg med å gi slik hjelp. Det er jeg ikke i posisjon til, sier Kathrine Jensen.

«Apartheid-system»

– Frykter du ikke at slike utbetalinger kan være et argument for potensielle terrorister til å gjennomføre en aksjon? At det altså fører til flere terroraksjoner?

– Nei. Det er Israels militære aksjoner og hele apartheid-systemet som fremmer terrorismen. Det er det faktum at palestinerne ikke har noen som helst framtidsutsikter som fremmer terrorisme.

– Noen har foreslått å redusere bistanden til palestinerne på grunn av dette. Hva synes du om et slikt forslag?

– Det blir helt feil. En illusjon om at norsk bistand går til terrorister, noe som er svært unyansert, synes jeg er et helt feil grunnlag for å gi mindre hjelp til palestinerne.

Problematisk sak

Kathrine Jensen innrømmer at problemstillingen ikke er helt enkel.

– Jeg vil som sagt ikke fordømme praksisen med å hjelpe fangene eller etterlatte etter for eksempel selvmordsbombere. Samtidig støtter vi ikke terrorhandlinger hverken fra israelsk eller palestinsk side. Men her er det viktig å definere hva som er terror. De fleste palestinske fangene i israelske fengsler - de soner under langt dårligere forhold enn man kan forvente av en demokratiske stats som Israel og mange får aldri besøk av slektninger - har begått «forbrytelser» som er helt innenfor det som er akseptabel motstand mot en brutal okkupasjonsmakt. Mange av dem er politiske fanger som yter helt lovlig motstand mot en okkupasjonsmakt. Men vi tar altså avstand fra aksjoner, for eksempel selvmordsbombere, som dreper sivile israelere.

Den utenrikspolitiske talsmannen for Fatah, Nabil Shaath, mener at det er «absurd å forlange at vi skal stanse utbetalingene til fangenes familier. Det er som å be Israel stoppe lønnsutbetalinger til soldatene sine». Dette sa han til Israels Radio 4. mai.

Nå har Mohammed Nasser Tarayreh gått inn i rekken av palestinske martyrer.

Mange land reagerer negativt på at palestinerne lønner sine fanger på denne måten. President Donald Trump tok spørsmålet opp med palestinernes president Mahmoud Abbas da de to møttes nylig.

Trump ba Abbas i følge The Times of Israel, om å «ordne opp» i terrorbetalingene til palestinske fanger.

Søsteren til Mohammed Tarayreh, Rataj, studerer martyrplakaten.

Palestinske myndigheter har de siste årene kanalisert en del av fangelønnen gjennom PLO i stedet for budsjettet til Den palestinske selvstyremyndighetene PA.

___________________________________________________________

KrF krever stans

To stortingsrepresentanter for KrF sendte denne pressemeldingen i slutten av april:

Palestinsk lønn til terrorister må opphøre

Langfredag i påsken ble den 21-år gamle britiske studenten Hannah Bladon knivdrept på trikken i Jerusalem. Palestineren som drepte henne oppga at han gjorde det i håp om at han ville bli drept av en israelsk soldat. Presidenten for den palestinske selvstyremyndigheten Mahmoud Abbas unnlot ikke bare å fordømme angrepet, han vil også utbetale en månedlig lønn til gjerningsmannen.

Den palestinske selvstyremyndigheten har nemlig en ordning som hedrer flere hundre palestinske fanger i Israel, blant annet mange terrorister, med en månedlig lønn. Lønnen på om lag 10 000 kroner i måneden er høyere enn vanlige lønninger for palestinere.
Norge gir årlig rundt 600 mill. kroner i bistand til de palestinske selvstyremyndighetene. Sammen med andre giverland krevde Norge at ordningen med terrorlønn måtte opphøre. I 2014 sa president Abbas at den skulle stanses.

Det har ikke skjedd. Utbetalingene fortsetter. Regjeringen forsikrer at den protesterer mot ordningen, men lar den i praksis virke videre uten konsekvenser for norsk bistand til palestinerne.

Er det klokt? Vi mener utbetalingene bryter så fundamentalt med målet om fred og forsoning mellom israelere og palestinere, at Norge og andre giverland må stille selvstyremyndighetene overfor et valg: Enten opphører ordningen med terrorlønn, eller så må man vurdere om norsk bistand til de palestinske myndighetene kan fortsette i samme omfang som før. Tar du utfordringen, utenriksminister Børge Brende?

Stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF)

Stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan (KrF)

Publisert:
 1. Bistand
 2. Israel
 3. PLO
 4. Fatah
 5. Hans Fredrik Grøvan

Mest lest akkurat nå

 1. «Glimt av gammel storhet – og masse rør og rot. Men det viktigste denne kvelden var kanskje ikke kvaliteten på Kristian Valens show.»

 2. Deilig varme og dyre syklister

 3. Hvem er den mystiske Jan, og hva dukker opp på Kvitsøy nå?

 4. Kvinne brukte superlim på naboens elbil-lader

 5. Savnet mann er funnet i god behold

 6. Bråstoppet å pakke hockeybagen da han ble millionær