Fant hav på en av Saturns måner

Tyske astronomer har oppdaget det som kan være et hav på planeten Saturns måne Titan. Med sine rundt 400.000 kvadratkilometer er det større enn jordas største innhav Kaspihavet, sier astronomene.

  • Ntb
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over 12 år gammel

Havet har fått navnet Kraken Mare, opplyste det tyske sentere for luft— og romfart DLR i Köln torsdag. Det inneholder ikke vann, slik havene på jorda gjør, men flytende metan eller andre hydrokarboner, ble det sagt torsdag.

På bilder tatt av den amerikanske saturnsonden Cassini så de tyske forskerne lys fra ett eller annet på Titan som ligner solglitter på nysnø.

— Vi tror at dette bare kan være overflaten på noe flytende, sier astronomen Katrin Stephan ifølge nyhetsbyrået DPA.

Hun og kollegaen Ralf Jaumann skulle presentere sin oppdagelse på et møte i USAs geofysiske forbund AGU torsdag. I fjor viste bilder fra Cassini det som kan være en sjø fylt av hydrokarbonstoffet etan nær Titans sørpol.

Titan er med en diameter på 5.150 kilometer den nest største månen i vårt solsystem, bare slått av Jupiter-månen Ganymedes. Den er den eneste av alle månene i solsystemet som er omgitt av en tett atmosfære.

Publisert:

Mest lest akkurat nå

  1. På papiret var alt i orden. Bak hyttefasaden skjulte det seg underbetaling, falske timelister og livsfarlige arbeidsforhold

  2. Slåsskamp inne i togvogn

  3. Smittevernoverlege: – Kan bli en fin vår og sommer, men ny bølge til høsten

  4. Staten kan ikke betale for alt

  5. Borgli testet banesykling: - Hjelmen knuste momentant

  6. Omsider får denne mannen en gate oppkalt etter seg