Russland og Ukraina møtes til nye fredssamtaler

Utsendinger fra Russland og Ukraina møtes tirsdag i Istanbul for å gjenoppta samtalene om en fredsavtale.

De russiske angrepene mot ukrainske byer fortsetter, dette bildet er fra Kharkiv fredag. Tirsdag møtes russiske og ukrainske forhandlere i Istanbul i Tyrkia til en ny runde med fredssamtaler.
  • NTB-AFP
Publisert: Publisert:
Russlands invasjon av Ukraina har krevd tusenvis av liv på begge sider. Denne russiske soldaten ble drept i utkanten av Kyiv.
En rekke vestlige land har sendt våpen til Ukraina, blant dem Norge.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ga søndag uttrykk for kompromissvilje, både i spørsmålet om utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk og om Russlands krav om ukrainsk nøytralitet.

– Vårt mål er helt åpenbart – fred og gjenopprettelse av et normalt liv i landet vårt så raskt som mulig, sa han i forkant av samtalene i Tyrkia.

– Det hersker ingen tvil om Ukrainas suverenitet og territoriale integritet. Effektive sikkerhetsgarantier for landet vårt er obligatorisk, sa han sent søndag kveld.

Masseflukt

Partene har ikke møtt hverandre på flere uker, men Zelenskyjs nære medarbeider og forhandler Davyd Arakhamia har bekreftet at de nå gjenopptas.

Det ble først opplyst at samtalene ville finne sted i Istanbul mandag, men både Kreml og ukrainske kilder opplyste senere at de trolig innledes tirsdag.

Over 10 millioner ukrainere er ifølge FN drevet på flukt etter invasjonen, og krigen har ifølge Zelenskyj til nå krevd minst 20.000 liv. Det er ikke bekreftet fra annet hold.

Russiske styrker inntok tidlig i krigen Ukrainas nest største by Kharkiv og har beleiret en rekke andre byer, blant dem havnebyen Mariupol ved Azovhavet der over halvparten av innbyggerne har flyktet og de gjenværende 170.000 er i ferd med å gå tomme for drikkevann, mat og medisiner.

Utbryterrepublikker

De russiske styrkene møter imidlertid sterk motstand mange steder og ser ut til å ha gitt opp forsøket på å innta hovedstaden Kyiv.

Ifølge den høytstående russiske generalen Sergej Rudskoj er Russlands hovedmål nå å ta kontroll over hele den østlige Donbas-regionen der utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk ligger.

Russlands krav er blant annet at regjeringen i Kyiv anerkjenner de to utbryterrepublikkene, samt at Krim-halvøya – som ble annektert av Russland i 2014 – er en del av Russland.

Umulig å frigjøre

– Vi forstår at det er umulig å frigjøre alt territorium ved bruk av våpenmakt, noe som vil føre til tredje verdenskrig. Dette forstår og innser jeg fullt ut, sier Zelenskyj.

Russland krever også garantier for at Ukraina aldri blir medlem av Nato, og Zelenskyj medgir at Nato-medlemskap neppe blir aktuelt. I hvilken grad ukrainerne vil gå med på det russiske kravet om nøytralitet, er uklart.

Da president Vladimir Putin sendte styrker over grensa, sa han også at målet var å «demilitarisere og avnazifisere» Ukraina, men ikke å okkupere landet. Hva som ligger i dette, er mer uklart.

Biden-uttalelse

Det er også uklart hvordan den russiske presidenten vil reagere på president Joe Bidens uttalelse om at Putin «ikke kan bli sittende ved makten».

Et slikt krav er uhørt i internasjonal sammenheng, og både Bidens egen utenriksminister Antony Blinken og allierte som Tysklands statsminister Olaf Scholz har i ettertid forsikret om at et regimeskifte i Moskva slett ikke er verken USAs eller Natos mål.

Frankrikes president Emmanuel Macron reagerte også på uttalelsen og sa at enhver opptrapping, enten i ord eller handling, kan skade forsøkene på å forhandle med Putin.

Publisert:

Krigen i Ukraina

  1. Putin lover en million rubler og medalje til «helte­mødre» som får 10 barn

  2. FN avviser russisk påstand om blokkering av atomkraftverk-besøk

  3. Ukraina beskylder Russ­land for atom­terror

  4. – Jeg må komme nærme Putin, for å ta ham med hagla

  5. Knusende kritikk mot Amnestys Ukraina-rapport

  6. IAEA: Reell risiko for atomkatastrofe ved ukrainsk kjernekraftverk

  1. Krigen i Ukraina