Zelenskyj: Russland må kastes ut av Sikkerhetsrådet

Russland må bli kastet ut av FNs sikkerhetsråd, mener president Volodymyr Zelenskyj. Han anklager russerne for krigsforbrytelser mot sivile.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
  • NTB-DPA-AP
Publisert: Publisert:

Russland er ett av de fem faste medlemmene i FNs sikkerhetsråd, og har dermed vetorett. Den retten brukte landet for å stanse en uttalelse om krigen i Ukraina forrige uke.

– Et land som begår krigsforbrytelser mot sivile, kan ikke være et medlem av FNs sikkerhetsråd, sier Zelenskyj i en video som er delt i sosiale medier.

– Dette er Ukraina. Dette er Europa. Dette er 2022. Ondskapen som er bevæpnet med raketter, bomber og granater må bli stoppet umiddelbart, sier den ukrainske presidenten.

Anklager om klasevåpen

Russland har avvist at landet har begått krigsforbrytelser eller rettet angrep direkte mot sivile.

Zelenskyj sier at Russland må bli økonomisk knust av sanksjoner for å vise at menneskeheten kan beskytte seg selv.

Russland er blitt anklaget for å ha brukt klasevåpen i krigføringen i Ukraina, blant annet i Kharkiv. Angrepene på Kharkiv, Ukrainas nest største by, er en krigsforbrytelse, sier Zelenskyj og krever en etterforskning av dette.

Menneskerettsgrupper som Amnesty og Human Rights Watch er blant dem som hevder klasevåpen er blitt brukt i krigen.

– Uakseptabelt

Russland hevder på sin side at ukrainske nasjonalister har stått bak artilleribombingen av ukrainske byer. Denne påstanden er ikke bekreftet.

FNs generalsekretær António Guterres sier det finnes pålitelig informasjon om at boligområder og sivil infrastruktur er utsatt for kraftig skade. Sivile tap er uakseptable, sier han.

Også i helgen sa Zelenskyj at Russland bør fjernes fra Sikkerhetsrådet. Dette vil imidlertid være ekstremt vanskelig om ikke Russland går med på det selv. Vetoretten i Sikkerhetsrådet kan brukes til å hindre endringer i FN som Russland ikke ønsker.

Publisert: