Koronaviruset sprer seg i Latin-Amerika

Chile erklærte krisetilstand på grunn av koronaviruset, Cuba registrerte sitt første dødsfall, og en rekke latinamerikanske land har innført portforbud.

Publisert: Publisert:

Chilenere med munnbind mot koronaviruset på undergrunnsbanen i Santiago. Foto: Foto: Esteban Felix / AP / NTB scanpix

  • NTB-AFP-AP
iconDenne artikkelen er 220 dager gammel

Informasjonen i artikkelen kan være utdatert. Gå til vårt direktestudio for siste nytt om korona-utbruddet.

-> Gå til direktestudio

Koronaviruset sprer seg stadig raskere i Latin-Amerika og Karibia etter at kontinentet først syntes å slippe lettere fra det enn Asia og Europa.

I Santiago erklærte Chiles president Sebastián Piñera onsdag katastrofetilstand i 90 dager for å beskytte sykehus og helsesentre, lette transport av pasienter og medisinske forsyninger og gjøre karantene og matdistribusjon lettere.

– De militære styrkene vil kunne opptre som helsestyrker i samarbeid med alle som jobber i helsesystemet vårt, sa Piñera.

Brasil og Chile hardest rammet

Chile og Brasil er de to landene som hittil har registrert over 200 smittede – Brasil med 397 tilfeller og tre døde. I hele regionen er det registrert 1.200 tilfeller og 17 dødsfall, de siste i Costa Rica, Nicaragua og Jamaica.

I Brasil har 17 medlemmer av delegasjonen til president Jair Bolsonaro som møtte president Donald Trump i Florida, testet positivt for viruset. Bolsonaro selv sier han har testet negativt.

Cruiseskip til Cuba

Cuba registrerte sitt første dødsfall onsdag da en 61 år gammel italiensk turist døde.

Turisten kom til landet 9. mars, og helsetilstanden var lørdag kritisk.

Cruiseskipet Braemar lå onsdag også til kai i Port of Mariel med fem virussmittede etter å ha blitt nektet å legge til kai i Bahamas og Barbados. Cuba har hjulpet skipet med å repatriere de over 1.000 passasjerene og besetningsmedlemmene til Storbritannia.

– Vi er svært takknemlig overfor Cubas myndigheter for å ha gjennomført denne operasjonen så raskt, sa utenriksminister Dominic Raab.

Portforbud

Peru, Panama og Bolivia innførte nattlig portforbud onsdag, som politi og militære skal passe på at blir respektert, mens Ecuador, som var første land i Sør-Amerika der viruset ble oppdaget, også forbyr folk å være ute mellom klokka 21 og 5.

I Panama ble mellom 400 og 500 utlendinger fra en lang rekke land som var på en musikkfestival på stranda Playa Chiquita, satt i karantene etter at to personer hadde feber. Panama har registrert 109 smittetilfeller.

Venezuela satte sist helg sju delstater, inkludert hovedstaden Caracas, i karantene, etter at det første smittetilfellet ble oppdaget, mens Colombia innførte krisetilstand og påla alle over 70 år å holde seg innendørs.

Publisert:

Korona-viruset

  1. To covid 19-smittede tok tog fra Sandnes til Egersund fredag

  2. FULL OVERSIKT: 5 døde, 809 påvist smittede i Roga­land – sjekk din kommune

  3. Koronavinteren kommer. Dette er scenarioene Norge må forberede seg på.

  4. «Mange koronautbrudd tilknyttet religiøse samlinger, men er det religionens feil?»

  5. 7 av 10 i Rogaland er positive til korona­vaksine

  6. Bekymret Solberg varsler nasjonale innstramminger

  1. Korona-viruset
  2. Koronaviruset
  3. Sør-Amerika