Notre-Dame med store brannskader – Macron lover gjenoppbygging

Sent mandag kveld kom de første bildene som viser brannens ødeleggelser på innsiden av Notre-Dame i Paris. Foto: Philippe Wojazer / AP / NTB scanpix
Sent mandag kveld kom de første bildene som viser brannens ødeleggelser på innsiden av Notre-Dame i Paris. Foto: Philippe Wojazer / AP / NTB scanpix
Et gisp kunne høres gjennom folkemengden da spiret på Notre-Dame ga etter og falt under brannen mandag kveld. Foto: Diana Ayanna / AP / NTB scanpix
Et gisp kunne høres gjennom folkemengden da spiret på Notre-Dame ga etter og falt under brannen mandag kveld. Foto: Diana Ayanna / AP / NTB scanpix
Parisere ber og gråter for Notre-Dame-katedralen som mandag kveld står i flammer. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix
Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld. Ved 22-tiden brant det fremdeles kraftig i den verdenskjente katedralen i sentrum av Paris. Tårnet og store deler av taket har kollapset. Foto: Thibault Camus / AP / NTB scanpix
Turister og innbyggerne i Paris ser at Notre-Dame er i brann fra Seinens bredd. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix
Store deler av taket på Notre-Dame har kollapset i brannen. Foto: AP / NTB scanpix
Tykk røyk stiger opp fra Notre-Dame-katedralen i Paris der en voldsom brann brøt ut mandag kveld. Foto: AP / NTB scanpix

Presidenten lover at Notre-Dame skal gjenoppbygges, og takker brannmannskapene for at kirkebyggets to ikoniske tårn og fasade ble reddet fra flammenes rov.

 • NTB
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Brannalarmen gikk ved 18.50-tiden mandag kveld, og flammer og tykk røyk veltet opp fra den berømte kirkebygningen. Inne i kirken var det forberedelser til påskehøytiden og katolske seremonier om Jesu død og oppstandelse da de besøkende måtte evakuere bygget. Kampen mot flammene pågikk intenst i flere timer, og det var lenge uvisst Paris-ikonet kunne reddes i det hele tatt. Men ved 23-tiden opplyste brannsjefen i Paris, Jean-Claude Gallet, at reisverket og de to tårnene i katedralen trolig er reddet.

President Emmanuel Macron besøkte brannåstedet og holdt en kort tale sent mandag kveld foran Notre-Dame, følelsesladet og med tårer i øynene.

– Det verste er unngått, sa Macron.

Samler inn

Den gotiske Notre-Dame-katedralen er en av de mest kjente turistattraksjonene i Europa med rundt 14 millioner besøkende hvert år. Katedralen ble bygget i 1163 og er blitt bygget på i flere omganger. Notre-Dame ligger på øya Ile de la Cité i elven Seinen midt i Paris.

– Den er vår historie, vår litteratur, våre fantasier, stedet der vi har opplevd alle våre største øyeblikk. Vi vil gjenoppbygge Notre-Dame sammen, sa presidenten.

Han la deretter til at han vil hente inn de beste talentene til arbeidet og be om internasjonal hjelp. En internasjonal innsamlingsaksjon for å gjenoppbygge Notre-Dame vil lanseres allerede tirsdag.

FNs organisasjon for utdanning, vitenskap, kultur og kommunikasjon, UNESCO, var for øvrig ute allerede mandag kveld og sa at det vil støtte Frankrike i arbeidet med å få gjenoppbygget Notre-Dame.

Katedralen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1991.

Fra hele verdens strømmer sympatierklæringene inn fra statsledere og kjente kulturpersonligheter.

Parisere i sjokk

Mens brannen var på sitt verste stimlet tusenvis av parisere og turister sammen i gatene og langs Seinen. Ved 20-tiden kunne man ifølge nyhetsbyrået AFP høre gisp fra folkemengden da de ble vitner til at spiret og store deler av taket kollapset. Én time senere spredte brannen seg til et av katedralens to ikoniske 69 meter høye tårn.

Bilder fra den franske hovedstaden viser gråtende parisere i sjokk, og erkebiskopen i Paris oppfordrer prestene til å ringe med kirkeklokkene, og til å åpne kirkene sine for bønn for katedralen.

Grupper av mennesker sang «Ave Maria» og andre salmer spontant i kor mens tårene rant.

– Folk er målløse

Norske Nina Sandaker Wehn er i den franske hovedstaden på ferie med sin mann og deres to barn. Da familien oppdaget brannen, sto det kjente landemerket i enorme flammer. Wehn beskrev gater stappfulle med folk.

– Folk er målløse og i sjokk. De er triste og lei seg, men det er helt stille og rolig i gatene – alle står og ser på, sa hun til NTB.

Den norske turisten sier at det til tross for den kraftige brannen, var klar luft ved 21-tiden. Hun sa at røyken steg rett opp.

Restaurering

Det har den siste tiden pågått restaureringsarbeider på taket av katedralen, og ifølge brannvesenet kan brannen være knyttet til dette.

Det er meldt om at én brannmann er skadd i brannen, ifølge Reuters.

Påtalemyndigheten sier i en uttalelse mandag kveld at de etterforsker brannen i Paris-ikonet som en ulykke per nå.

De utelukker på nåværende tidspunkt at det er snakk om brannstiftelse, inkludert mulige terrorrelaterte motiver.

I tillegg til å få kontroll på flammene har redningsmannskapene forsøkt å redde den verdifulle kunsten som er oppbevart i kirken. Det er ennå ikke kjent hvor mye av dette arbeidet som har lyktes.

Befinner du deg i området, kontakt oss på +47 51938924  eller tips@aftenbladet.no.

Les også

 1. – En hel nasjon er i sorg

 2. Erna Solberg: – Hjerteskjærende

Publisert:

Notre-Dame-brannen

 1. Byggearbeidere brøt røykeforbud i Notre-Dame

 2. Hva gjør vi hvis det begynner å brenne i Stavanger domkirke?

 3. 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live

 4. Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame

 5. «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann

 6. Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år

 1. Notre-Dame-brannen
 2. Paris