Flere nordmenn bodde på samme hotell som virussmittet italiener

TENERIFE: Sju nordmenn har den siste uka bodd på samme hotell på Tenerife som en covid-19-smittet italiener, opplyser reiseselskapet Tui. Fire av dem har allerede reist hjem, mens tre skal reise hjem i dag.

Samtidig med at flyplassene på Tenerife var stengt på grunn av sandstorm, har helsemyndighetene på Kanariøyene bekreftet at en italiensk turist er smittet av det nye koronaviruset covid-19.
  • NTB
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over to år gammel

– Vi vil sende ut informasjon til alle som har vært på hotellet, der de blir bedt om å ta kontakt med helsepersonell dersom de har symptomer på viruset, sier Tuis pressevakt Kevin Brevik.

Han sier selskapet foreløpig ikke har kontakt med norske helsemyndigheter om saken.

De sju norske ankom hotellet søndag 16. februar. Fire av dem har kommet til Norge. De tre øvrige er fortsatt på Tenerife, men på et annet hotell. De skal etter planen hjem til Norge tirsdag.

Det var NRK som først meldte om at nordmenn hadde bodd på hotellet.

Det er 15 nordiske gjester på hotellet H10 Costa Adeje Palace, sørvest på øya. Ingen av dem er norske, opplyser pressevakt Malin Bech i reisebyrået Tui til NRK.

Blant de nordiske er det både svensker, dansker og finner. Dansk TV 2 får opplyst fra Tui og reiseselskapet Bravo Tours at minst fem av hotellgjestene kommer fra Danmark.

Situasjonen har ført til at om lag tusen mennesker på hotellet er satt i karantene.

To norske gjester skulle ha ankommet hotellet tirsdag, men de avbestilte. Sikkerhetsstyrker har opprettet en sikkerhetssone rundt hotellet der ingen får komme inn eller ut, skriver nettavisen Antena de Canarias.

Virussmitten er oppdaget på hotellet samtidig som mange turister er værfaste på Kanariøyene på grunn av en voldsom sandstorm.

Skal ta nye prøver

Kanariøyenes president Ángel Víctor Torres bekrefter på Twitter at et tilfelle av det smittsomme viruset er påvist på Tenerife.

De første prøvene som ble tatt mandag kveld for å sjekke om det dreide seg om koronavirus, slo positivt ut, skriver lederen for myndighetene på den spanske øygruppa.

– Nye prøver vil bli tatt i morgen i Madrid, skriver Torres, som opplyser at pasienten er isolert.

Det var turisten selv som selv ba om å bli sjekket for viruset, skriver avisen El País. Mannen er lege og bosatt i Lombardia i Nord-Italia og kjente at han hadde symptomer og feber.

Sprer seg i Italia

Det er nettopp i Lombardia-regionen det største utbruddet av virussmitte er registrert i Europa. Mandag var antall smittede i hele Italia oppgitt til å være 229, de aller fleste i Lombardia-regionen. Flere byer og tettsteder i området er avstengt, og det er iverksatt strenge sikkerhetstiltak.

Tidligere i februar ble også en annen person påvist virussmitte på Kanariøyene, denne gang på øya La Gomera. Den smittede var en tysk statsborger fra Bayern som selv var blitt smittet av en kollega som hadde med seg viruset fra episenteret i Wuhan i Kina. (NTB)

Publisert: