Tusenvis demonstrerer mot rasisme i London

Tusenvis av antirasistiske demonstranter trosser både koronaregler og regnvær i en ny protest i London mot politivold og diskriminering.

Publisert: Publisert:

Lite tyder på at politiet vil gripe inn for å stanse fredelige demonstranter som bryter koronareglene om avstand og samlinger i London. Foto: Frank Augstein / AP / NTB scanpix

 • NTB

Demonstranter var samlet i London til en ny støttedemonstrasjon for Black Lives Matter-bevegelsen i kjølvannet av drapet på George Floyd i USA. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB scanpix

«Jeg får ikke puste», står det på munnbindet til denne demonstranten på Parliament Square lørdag. Det sa også George Floyd da han i nesten 9 minutter lå på bakken med et kne presset mot nakken før han døde under pågripelsen i Minneapolis i forrige uke. Foto: AP / NTB scanpix

Demonstranter ved Victoria Memorial utenfor Buckingham Palace i London. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB scanpix

Ungdommer roper slagord under Black Lives Matter-marsjen i London. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB scanpix

En demonstrant i London kneler og strekker opp en knyttet neve i protest mot rasisme. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB scanpix

Folkemassene på Parliament Square knelte i stillhet før de ropte navnet til George Floyd.

Den svarte amerikaneren ble drept i en brutal pågripelse i Minneapolis i mai, en hendelse som utløste store demonstrasjoner mot rasisme i USA og en rekke land i verden.

Demonstrantene har i mange tilfeller ignorert råd fra myndigheter og politi om å unngå å samles på grunn av smittefaren. I England er det ikke lov for flere enn seks personer å samles i grupper – forutsatt at de holder en avstand på 2 meter fra hverandre.

«Rasismepandemi»

Det var ikke mulig i lørdagens demonstrasjon i London, men mange av de frammøtte hadde dekket til nedre del av ansiktet.

– Rasisme er en pandemi, sto det på et av bannerne.

Demonstrasjoner til støtte for Black Lives Matter-bevegelsen arrangeres lørdag også i nordengelske Manchester, Cardiff i Wales og i en rekke andre byer i Storbritannia.

Søndag er det planlagt en protest utenfor USAs ambassade i London.

Politiets plikt

Lite tyder på at politiet vil gripe inn for å stanse fredelige Black Lives Matter-protester, selv om demonstrantene bryter smittevernseglene.

Engelske polititopper har fremhevet at de har en plikt til å tilrettelegge for demonstrasjoner, og at de bare vil ty til makt dersom de tror de er nødt til det for å slå ned på uro, skriver BBC.

Over 40.000 mennesker har dødd med covid-19 i Storbritannia, der over 280.000 har fått påvist koronasmitte. Bare USA har flere dødsfall.

Publisert:

Les også

 1. Kritiserer markeringen i Stavanger: - De som deltok og bevisst brøt reglene, bør bruke hodet de neste dagene

 2. Flere tusen møtte opp i Byparken for å ta avstand fra rasisme - kommunen er bekymret for smitterisikoen

Mest lest akkurat nå

 1. Folk på byen har allerede endret drikkevaner

 2. Her blir det nytt kjøpesenter og sykehus

 3. Gunnar Eiterjord slutter som sjef for Rogfast

 4. Leteaksjon etter mann (63)

 5. Nattklubbene i Stavanger og Sandnes får åpne klokken 20

 6. Sjekk alle tiltakene: Innfører forbud mot skjenking av alkohol etter midnatt

 1. London
 2. Rasisme-opprøret