Erdogan truer med å trappe opp krigføringen i Syria

President Recep Tayyip Erdogan truer med å trappe opp den tyrkiske militæroffensiven mot kurdisk milits nord i Syria. 

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer med å trappe opp militæroffensiven mot kurdisk milits nord i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:
President Recep Tayyip Erdogan (i midten) vurderer å utvide den tyrkiske militæroffensiven nord i Syria. Foto: AP / NTB scanpix
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Tyrkia innledet for en uke siden en militæroffensiv mot Afrin-området nordvest i Syria i et forsøk på å drive YPG-militsen ut av den kurdiskkontrollerte enklaven.

Tyrkia ser på YPG-militsen som PKK-geriljaens syriske avlegger og har satt begge grupper på sin liste over terroristorganisasjoner.

USA og EU har også PKK på sine terrorlister, men de har støttet YPG i kampen mot IS. Amerikanerne ble orientert om Tyrkias planer på forhånd og har bedt landet vise tilbakeholdenhet i angrepene mot Afrin.

– Terrorister

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan truer på sin side med å trappe opp militæroffensiven mot Afrin, og han truer også med å angripe andre kurdisk-kontrollerte områder nord i Syria.

– Vi vil fortsette vår kamp helt til det ikke lenger er noen terrorister tilbake langs grensa, hele veien til Irak, sa Erdogan i en tale i Ankara fredag.

Den tyrkiske presidenten lovet videre «å renske opp» i byen Manbij, som ligger øst for Afrin og også kontrolleres av YPG-militsen, og der USA har hatt soldater.

Sivile ofre

Ifølge YPG har den ukelange tyrkiske offensiven hittil kostet 59 sivile og 43 YPG-soldater livet, mens 134 sivile er såret i angrepene.

Fredag ble fem medlemmer av den samme familien, blant dem to barn, drept i et flyangrep i Mabata-distriktet i Afrin, opplyser den syriske eksilgruppa SOHR.

Erdogan nekter for at de tyrkiske angrepene har ført til sivile tap.

– Vårt folk og vår hær har aldri barneblod på hendene. De har aldri blod fra kvinner, blod fra uskyldige mennesker på hendene. Det vil de heller aldri få, sa han.

– Vi vil fortsette operasjonene våre helt til siste terrorist er fjernet fra Syria, sa Erdogan.

Les også

 1. Tyrkias angrep, Natos hodepine

 2. Trump ber Erdogan begrense omfanget av angrepet mot syriske kurdere

 3. Tyrkia har begynt offensiv mot kurdisk milits i Syria

Publisert:
 1. Syria
 2. Recep Tayyip Erdogan
 3. Tyrkia

Mest lest akkurat nå

 1. Slik blir den nye korona­hverdagen fra mandag av

 2. – Folk skal kunne spise som en konge med lue­sveis

 3. 21 smittetilfeller på Nord-Jæren, en Stavanger-skole på gult nivå

 4. Opptur for Jan (71) etter flosshatt-aksjon

 5. «17 nye spillere! Her må printeren ha gått varm!»

 6. Frustrert Fridjonsson ute i kulden: – Jeg er sint